fbpx

samarkand

Tamerlan je bio mongolski vladar poznat kao osnivač Timuridskog carstva, čija je prestonica bio Samarkand. Mnogi istoričari ga smatraju najvećim osvajačem poslije Aleksandra Velikog, a prema nekim procijenama za vrijeme njegove vladavine broj svijetske populacije se smanjio za pet odsto. Sa druge strane, izuzetno je cijenio umjetnost i iza sebe je ostavio bogatu kulturnu baštinu i visoka naučna i umjetnička dostignuća, prije svega u Samarkandu i Heratu.

Samarkand1

Samarkand je osnovan oko 700. godine prije nove ere i nalazi se u dolini rijeke Zeravšan, na sjeveroistoku Uzbekistana. Pod vladavinom Abasida, u njemu je osnovana prva fabrika papira u islamskom svijetu, a bio je poznat i kao središnja tačka na Putu svile. Godine 1220. zamalo je uništen od strane Džingis-kana, a za vrijeme Tamerlanovog unuka Ulug-bega, doživio je veliki procvat. Naime, tada je stvorena visoka škola koja je okupljala najbolje astronome i matematičare, kao i nadaleko čuvena opservatorija koja datira iz 1420. godine. Ostale znamenitosti ovog drevnog grada su brojne.

 
Njegovo srce bio je i ostao Registan, javni trg na kojem su se ljudi okupljali kako bi prisustvovali slavljima, čuli kraljevske proklamacije, a tu su se vršila i javna pogubljenja.
 
Poznat je i po velikom broju džamija, od kojih je bitno pomenuti onu nazvanu po Tamerlanovoj ženi Bibi-Hanum, koja ju je prema legendi i izgradila.
Predstavlja najvišu građevinu Samarkanda i srušena je u zemljotresu 1897. godine, nakon čega je rekonstruisana, a pored nje, u bisere ovog mjesta spada i Šah-e Zinda (Živi kralj), mauzolejski kompleks osnovan u 15. vijeku kao grobnica Muhamedovog rođaka Kusam ibn Abasa.
 
Kao grad, Samarkand je jako konzervativan i u njemu postoji tek nekoliko klubova i barova, dok je sa druge strane broj hotela, kafića i restorana prilično veliki. Od 2001. godine nalazi se na Uneskovom spisku svjetske kulturne baštine i u njemu živi 504.423 ljudi. 

Day 3 Uzbekistan Samarkand The Registan Square one madrasa ST

Regustan Samarkand 800x538

Things to do in Samarkand Uzbekistan

kafenisanje.rs/Impuls

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU