fbpx

Osim vojnih,svemirskih i nuklearnih baza, tajnih arhiva, bunkera za sudnji dan, ekskluzivnih klubova i ostalih sličnih mjesta, turistima/avanturistima je zabranjen pristup na neke zanimljive svjetske destinacije.

185enceasnjzvjpg

 Neft Dashlari (Azerbajdžan) – umjetni grad na vodi

185enceasnjzvjpg1

Na udaljenosti oko 55 km od najbližeg kopna na Kaspijskom jezeru u Azerbajdžanu nalazi se industrijsko naselje Neft Dashlari, prvi offshore sustav naftnih platformi na svijetu. Kompleks je sagrađen pedesetih godina prošlog stoljeća kao sustav umjetnih otoka dignutih oko naftnih bušotina na vodi i povezan je mrežom čeličnih mostova. Sedamdesetih, na vrhuncu proizvodnje, grad je mogao primiti oko 5000 ljudi, imao je 300 km mostova, zgrade, hotel, dućane, trgove...Danas je kompleks još uvijek operativan, ali s puno manjim kapacitetom. Infrastruktura je u propadanju, zgrade u ruševnom stanju, više od polovice mostova je urušeno, ali još uvijek oko 2000 ljudi radi na bušotinama. Pristup turistima je zbog sigurnosti zabranjen, dozvola za posjet može se dobiti jedino preko vladine agencije u Bakuu. Švicarska filmska ekipa je 2008. ishodila dozvolu za snimanje dokumentarca, a 1999. na mostovima je snimljena scena James Bonda filma „Svijet nije dovoljan“. Tako da ljubiteljima industrijskih futurističkih post-apokaliptičkih krajolika jedino preostaje poznanstvo s brkatim visokim službenikom u vladi Azerbajdžana ili filmska ekipa kao alibi za legalan dolazak na NeftDashlari.

Ise Grand Shrine (Japan) – japansko svetište smrti i ponovnog rođenja

Ise Grand Shrine

U blizini grada Nagoyae u Japanu nalazi se Sveti grad Ise, jedno od najsvetijih japanskih svetišta posvećeno božici sunca. Niz od stotinjak svetišta postoji od 4. godine prije Krista, a u jednom od hramova nalazi se sveto ogledalo Yata no Kagami , jedno od najznačajnijih religijskih objekata u Japanu. Ulazak u hramove je zabranjen za turiste, u njih smiju ući samo svećenici i carska obitelj. Svakih 20 godina hramovi Naiku i Geku se u potpunosti ruše i iz početka obnavljaju u skladu sa šintoističkom idejom smrti i ponovnog rođenja. Zadnje rušenje i obnavljanje dogodilo se 2013. godine po 62. put. Iako nitko ne može ući u same hramove, Sveti grad posjećuje (šeće se po parku oko hramova) 7 milijuna vjernika i turista godišnje.

Lescaux (Francuska) – neprocjenjivi zidni crteži iz kamenog doba

Lescaux

Nedaleko od Montignaca u Francuskoj četiri dječaka su 1940. godine slučajno otkrili špilju s crtežima životinja na zidovima. Ubrzo se otkrilo da se na stijenama i stropovima špilje nalaze dobro sačuvani naturalistički likovi životinja koji predstavljaju najvrjednija ostvarenja paleolitske umjetnosti. Slike stare oko 17 tisuća godina otvorene su za javnost 1948., ali ugljični dioksid proizveden disanjem 1200 posjetitelja na dan oštećivao je slike, pa je 1963. špilja zatvorena za javnost. Od onda samo rijetki znanstvenici smiju ući u Lescaux, a za javnost je 1983. otvorena druga špilja s replikama crteža 200 metra dalje. Tako javnost nije ostala zakinuta za neprocjenjivu umjetnost iz starijeg kamenog doba, a dnevni kapacitet posjetitelja je povećan na 2000 ljudi. Kao i zarada na ulaznicama naravno.

Ilha Queimada (Brazil) – otok najotrovnije zmije na svijetu

Ilha da Queimada Grande snake island in brazil

Na udaljenosti oko 32 kilometara od Sao Paula nalazi se otok Ilha Queimada poznatiji kao „otok zmija“. Na njemu živi jedna zmija na svaki metar kvadratni, točnije oko 4000 primjeraka rijetke vrste zlatne zmije (Bothrops insularis), koja je jedna od najotrovnijih zmija na svijetu. Njihov je otrov toliko jak da može spržiti ljudsko meso. Brazilske vlasti dolazak na otok dopuštaju samo znanstvenim ekspedicijama i mornarici koja je zadužena za održavanje svjetionika na otoku. Svim ostalim avanturistima,neopreznim ljubiteljima i kradljivcima zmija (zlatna zmija na crnom tržištu ima veliku vrijednost) pristup je zabranjen. Da li zabrana zapravo više štiti ugroženu vrstu zmija od izumiranja ili (glupu) ljudsku vrstu od zmijskog ugriza jako je upitno...

Cueva de los Cristales (Meksiko)- špilja s divovskim kristalima

Cueva de los Cristales

Da na (u) Zemlji još uvijek ima fascinantnih neistraženih predjela najbolji je dokaz otkriće velike špilje koju su rudari u sjevernom Meksiku slučajno otkrili prije samo 15 godina. U blizini grada Naicana na 300 metara dubine nalazi se špilja s najvećim kristalima na svijetu. Kristali selenita koji su narasli do 12 metara, imaju obujam do 4 metra i težinu do 55 tona, impresivna su i jedinstvena pojava. Temperatura u špilji doseže do 58°C uz vlažnost između 90-99%. Bez propisane opreme čovjek bi mogao u tim uvjetima izdržati maksimalno 10 minuta. Zbog takvog stanja turistima je onemogućen posjet špilji. Jedino izabrani znanstvenici i istraživači u super cool specijalno hlađenim odijelima i opremom od 20 kila smiju ući u Cueva de los Cristales. Svim običnim speleolozima na zavist.

Surtsey (Island) – vulkanski otok stvoren erupcijom usred mora

Surtsey

“Najmlađi svjetski otok” kojeg su u razdoblju od 1963. do 1967.godine formirale vulkanske erupcije nalazi se 32 km južno od Islanda. Stvoren dramatičnom erupcijom usred mora, kada su se oblaci vulkanskog pepela dizali u visinu od nekoliko kilometara, novostvoreni otok odmah je privukao veliki interes, a nakon zadnje vulkanske aktivnosti 1967. postao je netaknuti prirodni laboratorij s neprocjenjivim podacima o biološkoj kolonizaciji. Kako se njegov osjetljiv ekosustav ne bi ljudskim utjecajem poremetio, pristup otoku dozvoljen je samo malom broju znanstvenika. Turisti se mogu zadovoljiti jedino razgledavanjem iz zraka u malom zrakoplovu ili brodskom turom koja na određenoj udaljenosti kruži oko otoka. Plivanje s luftićem do otoka nije preporučljivo.

Sjeverni Sentinel (Indija) – izolirano pleme na izoliranom otoku

North Sentinel

Otok Sjeverni Sentinel nalazi se u Bengalskom zaljevu između Indije i Tajlanda i jedno je od najizoliranijih mjesta na svijetu. Na njemu živo oko 200-400 pripadnika plemena Sentinel koji dan danas pružaju otpor kontaktu s modernim svijetom. Pri svakom približavanju otoku Sentinelci posjetitelje tjeraju kamenjem i strelicama, niti jedna „kontakt ekspedicija“ nije im se uspjela približiti uz par smrtnih slučajeva po neoprezne istraživače. Indijska vlada je 1996. zaključila kako daljnji pokušaji kontakta nemaju smisla, pa je svaki pokušaj približavanja otoku zabranjen. Tako u 21. stoljeću još uvijek postoji pleme koje živi kao da je u kamenom dobu. Pravi Survivor bez kamera.

Uskličnik

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU