fbpx

slika 1 2

Euripid je jednom rekao da se "ono što se smatra mogućim se ne događa a ono što niko ne očekuje Bog dozvoli da se dogodi ".

Neočekivani događaji su ti koji zaista menjaju naš život, ali ostavljajući prostor za te neočekivane događaje koji su izvan naše kontrole zahtjeva prije svega prijemčivo srce i otvoren um. Samo na taj način možemo shvatiti predivne mogućnosti sa kojima se može "ići napred".

Sociolozi ili finansijski stručnjaci poput Nassima Nicholas Taleba vjeruju da svi djelujemo kao da možemo predvidjeti šta će se dogoditi sjutra ili čak naredne sedmice. Naše plaho neznanje ili, još bolje, naša pretjerana potreba da mislimo da imamo sve pod kontrolom često nas onemogućuje da reagiramo kada nam se odjednom dogodi nešto neočekivano.

"Najveća radost je ona koja se nije očekivala."
Sofokle

Ovo primarno ponašanje ili potreba odgovara vrlo jednostavnom principu: naš mozak mora osjećati da ima sve pod kontrolom. Nije važno jesmo li zadovoljni, važno je "preživjeti". Sve što spada u granice neočekivanog dakle tumači se kao pretnja, bataljon koji nosi zastavu, opasnost.

Mora se reći da ljudi koji imaju veći strah, koji kriju više nesigurnosti i praznina obično razvijaju veću potrebu za kontrolom nad sobom i drugima. Kontrolni padovi, oni koji tvrde da dominiraju ne ostavljaju mjesto neočekivanim i improvizovanim stvarima, beznadežno su osuđeni na ponor nezadovoljstva i nesreće.

Učite od djece, velikih ljubitelja neočekivanih iznenađenja

Dovoljno je pokazati djetetu nešto neočekivano da privuče njegovu pažnju. Ima očaran pogled kada vidi nešto drugačije, nešto šareno, što prkosi logici i gravitaciji.

Djeca imaju prirodnu i instinktivnu sposobnost da prihvate sve što je nepredvidljivo i neočekivano. Međutim, mi smo s naočarima za odrasle i našim racionalnim filterima izgubili ovu divnu sposobnost koja toliko podstiče učenje.

Kako je otkrila studija koju je psiholog Aimee Stahl sprovela na Univerzitetu Johns Hopkins, djeca u uzrastu od 9 do 11 mjeseci preferiraju sve one podražaje koji očigledno izmiču logici. Psiholog je izveo znatiželjan eksperiment na grupi novorođenčadi kojoj je predstavila dvije vrste igara, jednu koja je, čini se, prešla preko zida (zahvaljujući optičkom efektu) i drugu koja se jednostavno odigravala ispred njih, a zatim pala na zemlju.

Čudno kako se čini, odojčad je više zanimala "nemoguća" igra, odnosno ono što je dalo ideju da pređu zid. Stručnjaci su zaključili da su mlađa djeca više uključena u neočekivane stvari. Međutim, kako rastete, neočekivano se tumači kao nešto što je izvan vaše kontrole i samim tim opasno.

Kada se nađemo uhvaćeni u novoj situaciji i nemamo plan, manifestujemo anksioznost i stres. Umjesto da nas uhvati strah, dozvolimo sebi povremeno da ponovo postanemo djeca, da prigrlimo pozitivnost koju mogu ponuditi neočekivane stvari.

Napravite neki neočekivani prostor u svom životu

Učinite to, vrata svog srca ostavite otvorena kako biste s vremena na vrijeme pustili malo radosti i sreće, jer vam to sigurno neće nauditi. Napravite kutak za neočekivane stvari, za improvizovane, neplanirane, daleke stvsari.

Steve Jobs, tokom konferencije za maturante sa Univerziteta Stanford, rekao je da život nije ništa drugo do učenje "povezivanja tačaka". Mnoge neočekivane stvari koje nam se događaju tokom našeg postojanja dobijaju pravi smisao kada ih posmatramo u pravoj perspektivi.

Na primjer, možda je posao koji sada imamo nezadovoljavajući, ali dao nam je nova prijateljstva koja su nas, pak, podstakla da njegujemo hobi koji nam se jako sviđa, koji nas emocionalno i intelektualno obogaćuje do tačke da ga želimo razvijati i iz profesionalnog gledišta. Mi to radimo i kada posao započne, upoznajemo i ljubav našeg života.

Kao što vidite, jedna stvar može dovesti do druge, mi skačemo s kamena na kamen u ovoj nemilosrdnoj reci naše egzistencije i to radimo gotovo ne shvatajući. Međutim, da bismo cijenili ljepotu i mogućnosti koje nam se nude, moramo se pokazati prijemčivim za ovu divnu čaroliju sudbine. I to moramo učiniti s pozitivnim stavom i otvorenim umom, jer oni koji čekaju neočekivano s pravom predispozicijom imaju više šanse da budu srećni.

Prevod i obrada Ana Muratović -  bebamur.com

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU