fbpx

komodoz

Ženka komodo zmaja po imenu Charlie iz Zoo vrta Chattanooga u Tennesseeju donijela je na svijet tri mladunca bez parenja.

Charlie je provela određeno razdoblje u društvu zmaja po imenu Kadal, ali su se tri mlada mužjaka Onyx, Jasper i Flint izlegli zahvaljujući partenogenezi. Riječ je o fenomenu koji je svojstven ženkama koje iz neoplođene jajne stanice mogu razvijati embrij. Ovo je vrlo rijetka pojava među kralježnjacima - samo 70 vrsta, odnosno 0,1 posto ima ovu sposobnost.

Gmazovi su se izlegli prošlog kolovoza, ali uprava Zoo vrta nije mogla sa sigurnošću utvrditi jesu li mladunci Kadalovi potomci. Napravili su DNK test koji je pokazao da ih je Charlie donijela na svijet samostalno.

Komodo zmajevi su tijekom evolucije osim spolnog razmnožavanja razvili i sposobnost partenogeneze, jer je izolirani prostor u divljini njihovo prirodno stanište. Veoma su agresivni kada osjete prisustvo drugih bića.

 

 

Partenogeneza je proces oplodnje jajne stanice koji se događa zahvaljujući drugoj jajnoj stanici. Biološki proces stvaranja jajašca naziva se oogeneza i podrazumijeva generiranje polarnog tijela koje u sebi sadrži duplikat DNK jajne stanice, piše CNN.

"Obično se polarno tijelo smanjuje i nestane. Kod Charlie su polarna tijela preuzela ulogu spermatozoida i pretvorila jajne stanice u embrij", piše časopis Scientific American i dodaje da su prvi slučajevi partenogeneze komodo zmajeva prijavljeni 2006. godine.

Ženke komodo zmajeva nose WZ, a mužjaci ZZ kromosome. U procesu partenogeneze, majka može stvoriti samo WW jaja ili ZZ jaja. WW jaja nisu održiva pa ostaju samo jaja sa ZZ kromosomima. Tako su mužjaci u zoološkom vrtu u Tennesseeju došli na svijet.

"Naše osoblje je oduševljeno što prisustvuje čudesnom prirodnom fenomenu. Opstanak komodo zmajeva je ugrožen pa se nadamo da mladunci predstavljaju svijetli primjer budućnosti njihove vrste", kaže direktorica zoološkog vrta u Tennesseeju Dardenelle Long.

Index.hr

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU