fbpx

Kina bolnice ps

Kad je riječ o sanitetskom materijalu, Wuhan može preuzeti zalihe iz drugih bolnica, ili ga naručiti direktno iz fabrika

Kineski grad Wuhan koji je u izolaciji zbog izbijanja koronavirusa počeo je graditi bolnicu specijaliziranu za liječenje pacijenata zaraženih ovim virusom, a uskoro će početi graditi i drugu bolnicu - piše Faktor

U petak je počela izgradnja prve namjenske bolnice koja bi, prema najavama, trebala biti završena za 5-10 dana, dok će druga bolnica biti izgrađena za dvije sedmice.

U Wuhanu živi 11 miliona ljudi, bolnice su im pretrpane, te nestaje i lijekova. Stoga Kinezi ubrzano prave nove bolnice, koje će imati po hiljadu kreveta. Na objavljenim snimcima na gradilištima se vide teške građevinske mašine i brojni radnici, no postavlja se pitanje kako tako brzo mogu izgraditi bolnicu.

https://www.youtube.com/watch?v=7a5p4D8r6ZU&feature=emb_title

Mediji pišu da je nešto slično urađeno 2003. u Pekingu, kada je izbila epidemija SARS-a. Bolnica je tada izgrađena za sedam dana, a sad bi taj rekord mogao biti oboren. Baš kao i tada u Pekingu, bolnice u Wuhanu će biti napravljene od dijelova za montažne zgrade, a Kinezi su poznati po tome što u ovakvim situacijama mogu brzo mobilisati sve raspoložive resurse. U pomoć pristižu i inžinjeri iz cijele Kine, kao i vojno medicinsko osoblje.

Kad je riječ o sanitetskom materijalu, Wuhan može preuzeti zalihe iz drugih bolnica, ili ga naručiti direktno iz fabrika.

Na bolnici u Pekingu 2003. godine danonoćno je radilo blizu 4.000 ljudi, a bolnica je u kratkom roku imala svu potrebnu opremu. U roku od samo dva mjeseca bolnica je primila jednu sedminu pacijenata sa SARS-om u Kini, što je proglašeno svojevrsnim čudom u historiji medicine. Troškove i organizaciju preuzele su lokalne vlasti i država, pa nema sumnje da će isti princip biti primijenjen i u Wuhanu.

depo.ba

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU