fbpx

san mikele3

San Mikele, ostrvo na severu Italije, među stanovnicima te zemlje poznato je kao Ostrvo mrtvih. Jedno vreme je služilo kao zatvor, a danas se tu nalaze grobovi mnogih slavnih ličnosti kao što su Kristijan Dopler, Igor Stravinski, Josif Brodski, Sergej Djagiljev, Ezra Paund, Zoran Mušič i mnogi drugi, koji su Veneciju izabrali kao svoje poslednje odredište. 

Kada je Napoleon Bonaparta osvojio Veneciju 1797. godine, stanovništvo je bilo primorano da u potpunosti prihvati novonametnute promene, koje su uključivale uklanjanje vrata jevrejskog geta (prethodno zatvaranog noću) i odluku da mrtvi više ne mogu da budu sahranjivani u gradu. U to vreme, tradicija je nalagala da mrtvi budu pokopani u crkvama ili ispod gradskih kamenih ploča, a jedan od najvećih problema predstavljale su poplave, koje su se dešavale nekoliko puta godišnje, pa su žrtve kuge koja je više puta zadesila Veneciju, smeštane na udaljena ostrva.

Projekte za novo groblje napravio je arhitekta Antonio Selva i ono je prema venecijanskim standardima, jedino zvanično hrišćansko groblje od ranog 18. veka, koje je u upotrebi i danas. Međutim, zbog nedostatka prostora za sahranjivanje, na San Mikelu se rade ekshumacije, a ostaci pokojnika se premeštaju u manje betonske ostave u drugom delu groblja.

Takođe, svake godine na Dan svih duša – 2. novembra, meštani se okupljaju na groblju kako bi odali počast mrtvima.

san mikele

san mikele2

kafenisanje.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU