fbpx

zeleni grad 810x540

Zeleni pametni grad za 130.000 stanovnika, koji bi trebalo da nastane nedaleko od meksičkog grada Kankun, osmišljen je kao pionir ekološki efikasnih gradova.

Italijanski arhitekta Stefano Boeri, koji se proslavio zelenom zgradom Bosco Verticale u Milanu, predstavio je projekat Smart Forest City, novog grada u Meksiku površine 557 hektara.

Prema njegovim riječima ovaj grad će biti ozelenjen sa 7,5 miliona biljaka, uključujući brojne vrste drveća i žbunja koje je odabrala botaničarka i pejzažna arhitektica Laura Gatti.

„Smart Forest City Cancun zapravo je botanička bašta veličine grada zasnovana na nasleđu Maja i njihovim odnosom s prirodnim i duhovnim svetom. Urbani ekosistem u kom se priroda i grad prepliću deluje kao jedan organizam.“, rekao je Sefano Boeri.

Zabrinuti za klimatske promjene, zagađenja i uništavanje staništa životinja i njihovo izumiranje, slavni italijanski arhitekta vjeruje da bi ovaj grad mogao da bude pionir ekološkog razvoja budućih gradova i da se zahvaljujući javnim parkovima i baštama, zelenim krovovima i fasadama, uspostaviti balans između zelenih površina i izgrađenih površina.

Prikupljeni podaci se koriste za poboljšanje života grada

Podacima u ovom pametnom gradu upravljaće se uz „potpuno poštovanje privatnosti građana“, kako se navodi, što se smatra izuzetno važnim elementom nakon skandala Facebook–Cambridge Analytica gde su se podaci koristili kako bi se uticalo na glasače tokom političkih kampanja.

U Boerievoj šemi podaci će se koristiti isključivo za poboljšanje različitih aspekata života. Određeni senzori će biti raspoređeni unutar građevinske strukture gde će prikupljati i deliti relevantne informacije, koje se zatim analiziraju i pretvaraju u predloge za podršku svakodnevnom životu građana. Pratiće se i energetski tokovi, kako bi se građanima sugerisalo na određene energetske mere.

Samostalan sistem za proizvodnju hrane i energije

Boeri je snage udružio sa nemačkom inženjerskom kompanijom Transsolar, kako bi stvorili samostalan sistem za proizvodnju energije i hrane. Među elementima koji su uključeni u kružnu ekonomiju jesu solarni paneli i poljoprivredna zemljišta koja će se samostalno navodnjavati ugrađenim vodenim sistemom. Voda će se sakupljati u bazenu na ulazu u grad, gde će takođe postojati i toranj za desalinizaciju, te će se odavde voda dalje distribuirati kanalima.

Izvor: Gradnja.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU