fbpx

nudes forest school pune india

Projekat nove škole u indijskom gradu Pune poziva na povratak prirodi.

Pobedničko rešenje konkursa arhitektonske firme NUDES jeste objekat simboličnog naziva Forest koji je produkt sinteze prirode i obrazovne ustanove, a temelji se na pet glavnih principa: rasti, naučiti, ponovo upotrebiti, posaditi i igrati.

Cilj projekta je da objekat, koji je zapravo jedna živa zelena zgrada, uđe u srce gusto naseljene urbane sredine koja je doživela rapidan razvoj tokom protekle decenije. Ovaj objekat će tu urbanu sredinu pripitomiti.

Forest skola 01 782x587

Dva volumena povezana biciklističkom stazom

Objekat je osmišljen kao dva zelena cilindrična volumena koja su u zoni krova povezana biciklističkom stazom u formi simbola beskonačnosti, što joj pruža kontinuiran tok te ne postoji jasno definisan početak i kraj staze. Ona se može koristiti i za neprogramske aktivnosti poput radionica, učeničkih izložbi i marketa kao i za druge vidove rekreacije.

Forest skola 03 782x587

Objekat je osmišljen kao dva zelena cilindrična volumena koja su u zoni krova povezana biciklističkom stazom u formi simbola beskonačnosti.

Puno svetlosti i svežeg vazduha

Atrijumi postavljeni unutar obe cilindrične jedinice omogućavaju dovoljan protok svetlosti kao i prirodnu ventilaciju, a ovi prostori se na nivou prizemlja koriste kao zajedničke zone za druženje, piše Designboom.

Forest skola 05 782x601

Zelena fasada trebao bi da se obezbedi čistiji vazduh za učenike ali i da se doprinese zdravijem životnom okruženju.

Verovatno najzanimljiviji segment projekta je neobična razigrana fasada. Čitav niz konzolnih elemenata nosi bujnu vegetaciju, te je fasada objekta zaista živa. Na ovaj način trebao bi da se obezbedi čistiji vazduh za učenike ali i da se doprinese zdravijem životnom okruženju.

Škola od 11.613 kvadratnih metra organizovana je na šest nivoa i u ovoj ustanovi nastavu će pohađati deca do 12. razreda.

Forest skola 07 782x439

Autor: Anđela Aleksić

Više na gradnja.rs

 

 

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU