fbpx

full moon vega

Mesec je vekovima bio inspiracija čoveku u mnogim sferama života. Od pisaca, pesnika, astronoma do naučnika, psihologa, sveštenika pa čak i lekara. Onda ni ne čudi da pomračenje meseca oživljava maštu iz mnogih priča, verovanja i legendi.

Danas je dosta dobro poznato šta je razlog pomračenju bilo kog nebeskog tela, pa tako i Meseca. Da samo na sekund zavirimo u nauku astronomije i podsetimo se kako se jedno tako veliko nebesko telo nađe u iznenadnom mraku.
Mesec je sekundarni izvor svetlosti, što znači da reflektuje sunčevu svetlost i šalje je na Zemlju. Međutim, kada se Zemljina senka nađe na putu sunčevoj svetlosti koja obasjava Mesec, tada dolazi do pomračenja.
Eto sad kad smo saznali onaj naučni, teorijski deo priče, možemo da se prebacimo na maštu. Zapravo, mašta je jedina nauka koja je ljudima bila dostupna pre hiljade i hiljade godina, tako da ne čudi da su sami razvijali teorije koje su povezivali sa događajima iz života. Teorije, koje bi objasnile neverovatne prirodne fenomene.
Demoni, medvedi, pume, agresivni ljubimci su uglavnom bili krivci za pomračenje Meseca pre par hiljada godina. Mada tu i tamo naiđemo na poneku romansu.

Demoni i lažni kralj

U drevnoj Mesopotamiji, pomračenje meseca nije bio dobrodošao događaj. Kao što je rečeno, u to vreme fenomeni u prirodi su bili povezivani sa životom zajednice, tako da su Mesopotamci smatrali pomračenje kao napad sedam demona na njihovog kralja. Iz spisa koji datiraju iz tog doba, pouzdano se zna da su Mesopotamci znali dosta dobro da predskažu sledeće pomračenje. Tu sposobnost su koristili kako bi odbranili svoje kraljevstvo. Jednostavno bi par dana pre pomračenja postavili nasumično izabranu osobu umesto kralja, i sve dok pomračenje ne prođe, pravi kralj bi bio maskiran kao običan građanin. Kada pomračenje prođe, pogađajte, lažni kralj bi nestao.

Nevaljali meda

Kroz istoriju se uglavnom pomračenje Meseca smatralo kao neka vrsta borbe na nebesima. Takav mit je postojao kod Pomo naroda iz severne Kalifornije, SAD. Njihov mit počinje pričom o medvedu koji je lutao Mlečnim putem. Na tom putovanju sreo je Sunce. Kada je Sunce odbilo da se skloni medvedu sa putanje, on ga je izazvao na dvoboj. Taj dvoboj je ostavio Sunce pomračenim sve dok medved nije prekinuo borbu i nastavio dalje.
Ista ta priča vezana je i za Sunčevu sestru, Mesec (u Pomo kulturi, Mesec je ženskog roda a Sunce muškog). Mesec je takođe odbio da se skloni sa puta medvedu, i moralo je da se bori.

Mesečeve žene

Još jedno pleme iz severne Kalifornije ima svoju verziju pomračenja. Indijanski narod Hupa ima zanimljivo verovanje. Prema njihovoj legendi, Mesec ima 20 žena i mnogo ljubimaca. Mnogi od tih ljubimaca su divlje životinje poput puma i zmija. Kad Mesec ne obezbedi dovoljno hrane svojim ljubimcima, oni ga napadnu i povrede. Pomračenje nastaje kada 20 Mesečevih žena stanu ispred Meseca da ga zaštite kako bi ga izlečile.

Mesec, ukusan delikates

Mnogi drevni narodi iz celog sveta imali su svoju ‘’ukusnu’’ verziju pomračenja Meseca, pa tako Čiroki pleme iz južnog dela Sjedinjenih Američkih Država priča legendu o žabi koja stvara pomračenje tako što pojede Mesec.
Na drugom kraju sveta, narodi Vijetnama imaju sličnu priču gde isto jedna od amfibija ima za obrok Mesec.
Međutim, Nučanult i Kvakvakavak narod sa severnozapadne obale Pacifika veruje da su nebeska vrata ili nebeska usta progutala Mesec u doba pomračenja.
Iz drevne mitologije Maja pomračenje Meseca se desi kada boginja sa likom pume pojede Mesec, a kod Asteka boginja plodnosti Ciakoat ponekad „mezi“ Zemljin prirodni satelit.

Da izdvojimo još jedan, veoma romantičan mit o pomračenju sunca. Naime, na severnoj obali Pacifičkog okeana, u Severnoj Americi, postoji narod Tlingit. Njihovo verovanje je da pomračenje nastaje kada Sunce i njegova žena Mesec (opet stavljen u ženski rod) imaju potrebu za romansom, to jest, kada je „bračnom paru“ potrebno vreme provedeno u mraku.

Mesec je hiljadama godina obasjavao šumske puteve noćnih putnika, uticao na život mnogih moreplovaca i bio deo puno legendi i mitova.
Postoje i teorije da mesec deluje na raspoloženje ljudi, s obzirom da je ljudsko telo oko 60% vode, tako da Mesečeva gravitacija ima uticaj na naš fizički status, pa samim tim i psihički.
Bilo kako bilo, Mesec će još dugo mamiti romantične parove i biti subjekt za stvaranje novih priča.

Filip Alimpić / interfon

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU