fbpx

Više od 300 godina je ležala potopljena na dnu mora u kolumbijskim vodama, a sada je napokon pronađena... i možda skriva najveće ikada otkriveno izgubljeno blago!

san 1

To da su Španjolci opljačkali pola svijeta, prvenstveno se fokusirajući na Južnu Ameriku, nije nikakva novost, ali ipak nas još uvijek ponekad iznenadi činjenica kako mnogo od tog blaga namijenjenog njihovim kraljevima u domovini nikada nije došlo do svog odredišta, već je završilo negdje na dnu mora i samo čeka nekog preplanulog McConaugheya (referenca na film Fool’s Gold, ako niste shvatili) da ga otkrije i prljavo se obogati. Upravo su ovih dana tako kolumbijske vlasti obznanile kako su pronašle davno izgubljenu olupinu španjolske galije San Jose, koja je sa sobom u dubine blizu grada Cartagene (kolumbijske, ne španjolske) rekordan plijen.

san 2 670x376

 Spomenuti je “brodić” potopljen još 1708. godine od strane britanske mornarice, a navodno je prevozio ogromne količine zlata i dragog kamenja koji su španjolskom kralju trebali za njegove europske ratove. Neki stručnjaci procjenjuju kako je vrijednost izgubljenog blaga 17 milijardi sadašnjih dolara, ali pitanje je koliko je priča o San Joseu legenda, a koliko stvarnost te je li netko u međuvremenu već opljačkao olupinu. Bilo kako bilo, uskoro ćemo saznati.

san

Inače, tragovi olupine su otkriveni još davne 1981. godine od strane američke tvrtke Sea Arch Armada, koja se s kolumbijskom vlasti dogovorila oko podijele eventualnog blaga. Ipak, situcija se naknadno zakomplicirala pravnim zavrzlamama, da bi 2011. godine američki sud odlučio kako potpuna prava na sve pronađeno u i oko potopljenog broda te sam brod pripadaju isključivo Kolumbiji. Uslijedile su žalbe i još par godina natezanja, ali sada je napokon otvoren put vjerojatno jedinim legitimnim vlasnicima tog bogatstva (ipak je ukradeno njihovim precima) da izvuku ono što je njihovo i uživaju u blagodatima nenadane hrpe love. Samo nek’ se klone koke i sve će biti u redu!

Niko Sučić / idesh.net

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU