fbpx

6marsovabiblioteka

Svi koji vole knjige znaju da je poseta bibliotekama divno iskustvo. Međutim, za one koji se nađu u Irskoj i odluče da posete Maršovu biblioteku emotivno iskustvo može biti malo drugačije. Naime, tokom 18. veka posetioci ove biblioteke bivali bi zatočeni u kavezima.

Maršovu biblioteku osnovao je 1707. godine u Dablinu nadbiskup Narcis Marš. Ova biblioteka je imala brojne knjige, a mnoge među njima bile su veoma retke i, stoga, veoma vredne. Zato se biblioteka veoma brzo našla na meti lopova. Samo tokom prve decenije postojanja iz Maršove biblioteke ukradeno je više od hiljadu naslova.

U cilju zaštite knjižnog fonda dosetljivi bibliotekari su napravili tri mala udubljenja u zidu sa vratima od žice. Ako bi neko od posetilaca želeo da čita neku retku i vrednu knjigu on bi morao da pristane da ga zatvore u tom svojevrsnom kavezu kako ne bi bili u iskušenju da pobegnu sa knjigom.

6marsovabiblioteka 1

Ovo je bila prva javna biblioteka u Irskoj. Bilo je to vreme kada je ideja mesta na kome bi ljudi mogli doći, uzeti knjigu i onda je, nakon čitanja, vratiti još uvek bio nov koncept.

Maršova biblioteka je i dalje otvorena, a kavezi i dalje u funkciji, mada niko više ne očekuje da ljubitelji knjige budu zatvoreni u kavez tokom čitanja.

https://www.youtube.com/watch?v=Zb-nakexNcM

bookvar.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU