fbpx

Krampusi su rogata bića iz austro-germanskog folklora, koji u toku božićnih praznika kažnjavaju djecu koja nisu bila dobra tokom godine.

Miemingkrampus

Krampusi su rogata bića iz austro-germanskog folklora, koji u toku božićnih praznika kažnjavaju djecu koja nisu bila dobra tokom godine. U alpskim oblastima dolaze sa Sv. Nikolom koji djecu daruje poklonima. U Austriji, 5. decembra tradicionalno se obilježava dolazak Sv. Nikole, performansom na gradskim i seoskim trgovima. Čak u svim mjestima u tirolskoj oblasti, priređuju se manifestacije tim povodom. Za strance koji se tada zateknu u Tirolu ovakvi događaji izgledaju pomalo zastrašujući i čudni, ali svakako zanimljivi.

Porijeklo Krampusa je nejasno, neki folkloristi i antropolozi smatraju da se pominju još prije hrišćanstva, i više o njima se može pronaći u germanskom paganizmu.

Krampusi nose velike krznene maske, imaju rogove, na leđima prazne korpe (po vjerovanju, u korpama nose djecu), velika i teška zvona, i šibe u rukama. Performans traje otprilike pola sata, a poslije se mogu sresti svuda po ulicama, pa se može i dobiti šibom po turu od njih, čisto simbolično.

Krampusi iz pojedinih tirolskih mjesta i gradova.

Haiming

Haimingk

Imst

Imstk

Mieming

Mieming2

 

Kirchdorf

Oblarn

Seefeld

Seefeld1

St. Veit

10krampus stveit003

Stubaital

Stubai

Innsbruck

Innsbruckkrampus

Landeck

Landeckkrampus

Telfs

Telfs2krampus

telfs3krampus

Telfs5krampus

 

Jelena Jevđenić/ Impulsportal

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU