fbpx

plavi zmaj

Veličine je oko 3 cm. Lepe je srebrnastosive i plave boje, a po svojoj formi pravo je malo umetničko delo prirode.

Morska lasta ili plavi zmaj je morski puž golać. Poznat jei pod nazivima: plava morska cevčica, morski puž zmaj. Prilagodio se životu na površini mora. Pluta morem leđima okrenutim prema dole.Nalazi se u umerenim i tropskim okeanima i morima. Pronađen je uz istočnu i južnu obalu Afrike, istočnu obalu Australije i Mozambika, a može se naći i u vodama Evrope.

Veličine je oko 3 cm. Lepe je srebrnastosive i plave boje, a po svojoj formi pravo je malo umetničko delo prirode.

Morska lasta se hrani drugim, većim mekušcima, čak i veoma otrovnim, jer je u mogućnosti da skuplja i čuva otrov za sopstvene potrebe.Otrov koncentriše na vrhovima svojih tanjušnih "prstiju" i obzirom da ga koncentriše na tako malom mestu može da proizvede moćniji i smrtonosniji ubod od vrsta kojima se hrani.

Glaucus atlanticus4

Uz pomoć komore ispunjene gasom u njegovom stomaku, ova morski puž golać pluta na morskoj površini leđima na dole. Gornja strana (odnosno donja kod drugih puževa) obično ima plavi ili plavo - beli kolorit. Donja strana je u potpunosti srebrno plava. Ove moje omogućavaju mu da se savršeno "maskira" i zaštiti od predatora sa svih strana.

Glaucus atlanticus6

Petbox

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU