fbpx

Sedam godina je Mathieu Flamini čuvao tajnu od svoje obitelji, prijatelja i suigrača.

Flamini

 Izvor originalne fotke (bez oblačića): Wikimedia Commons

Mathieu Flamini je nogometaš Arsenala, nama najdraži defenzivni vezni u različitim izdanjima FIFA-e i Pro Evolutiona iako u svojim klubovima uglavnom igra sporedne uloge. Za reprezentaciju Francuske je odigrao samo tri utakmice. Nije nikad bio nametljiv, nije nikad kupio privatni avion ili bilo što ekstravagantno, a svoj nogometom zarađeni novac je trošio na – znanstvena istraživanja?

Sedam godina je Mathieu Flamini čuvao tajnu od svoje obitelji, prijatelja i suigrača. Čak ni Arsene Wenger nije znao gotovo ništa o njegovoj ljubavi izvan nogometnih travnjaka.

Prošlog tjedna je Flamini izjavio za britanski Sun kako je njegova tvrtka prva na tržištu sposobna, na industrijskoj razini, proizvesti levulinsku kiselinu koja može zamijeniti naftu u svim njenim oblicima. Levulinska kiselina dolazi od drvnog otpada, kukuruznog otpada itd.

levulinska kiselina

Prvi na tržištu procijenjenom na vrijednost od 30 milijardi eura.

No novac nikad nije bio njegov motiv. Ponajviše se brinuo za okoliš, klimatske promjene i globalno zatopljenje, a kad je stigao u Milan 2008. godine upoznao je sadašnjeg partnera Pasquala Granatu s kojim je dijelio ekološku viziju svijeta. Suzu smo prolili kad je Flamini napustio Arsenal, ali čini se da je to bio odličan potez. I za njega i za cijeli svijet.

Molekula levulinske kiseline je jedna od dvanaest molekula koja ima potencijal da zamijeni naftu u svim njezinim oblicima, a to je i potvrdio američki Odjel za energiju.

Nakon uspješnog istraživanja u milanskom laboratoriju, Flamini i Granata su otvorili i tvornicu koja zapošljava 80 ljudi, a nakon patentiranja procesa proizvodnje levulinske kiseline planiraju otvoriti i ured u Sjedinjenim Američkim Državama. Usprkos financijskoj krizi koja potresa Italiju, Flamini i Granata zapošljavaju oko 400 ljudi iz cijelog svijeta – na što je Flamini posebno ponosan.

“Htio sam objaviti ovo tek kad sve bude na mjestu i kad bude spremno. Došli smo ovdje nakon sedam godina rada. Postigli smo nešto što dosad nikad nije napravljeno. Na to sam najponosniji.”

Mathieu, svaka čast. Nadamo se da će te Wenger uvesti u igru uskoro kako bi dobio standing ovation stadiona u ime čitavog planeta. I, u ime sve naše buduće djece i njihove djece – hvala na spašavanju svijeta.

https://www.youtube.com/watch?v=M7xKQQ5k_KU

Franjo Opačak, idesh.net

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU