fbpx

Izraz Pirova pobjeda, koji se i danas upotrebljava kad se želi označiti da je neki uspjeh postignut uz velike žrtve i da je po tome jednak porazu.

pirova pobjeda1

Ovim izrazom označava se velika pobjeda sa prevelikom cijenom za pobjednika, odnosno pobjeda koja ne opravdava pretrpljene žrtve i donosi više štete nego koristi pobjedniku.
Koristi se kad se želi istaći da je neko ostvario cilj koji je želio, ali je za to platio visoku cijenu i umjesto sreće zbog postignutog uspjeha, preovlađuje nezadovoljstvo. Frazem je dobio naziv po epirskom kralju Piru, čija je armija pretrpila nenadoknadive gubitke u pobjedama nad Rimljanima kod Herakleje 280. p.n.e. i Askula 279. p.n.e., za vrijeme Pirovog rata. U obje bitke Rimljani su izgubili više ljudi, ali su imali mnogo veće rezerve kojima su popunjavali svoje trupe, tako da su njihovi gubici nanijeli manje štete njihovim ratnim naporima nego što su Pirovi gubici nanijeli njemu.

Pošto je izgubio previše vojnika u pobjedama protiv Rimljana, kralj Pir je rekao: “Još jedna ovakva pobjeda i ja ću se vratiti u Epir sam”; ili, po drugima: “Ako pobjedimo u još jednoj bitki protiv Rimljana, bićemo potpuno uništeni”. Pir jeste pobijedio u nekoliko početnih bitaka, ali su na kraju ipak Rimljani dobili rat.

Tako je nastao izraz Pirova pobjeda, koji se i danas upotrebljava kad se želi označiti da je neki uspjeh postignut uz velike žrtve i da je po tome jednak porazu. Osnovni smisao izraza Pirova pobjeda je da označava pobjedu kojom se dobija bitka, ali gubi rat.

 

Impulsportal

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU