fbpx

Možete li, a da se ne divite veličanstvenosti ovih drveća koja su stara po nekoliko tisuća godina. Koliko je tada ljudski život neusporedivo malen pokraj ovih živućih divova koji su preživjeli rast i pad mnogih civilizacija, preživjeli klimatske promjene i za njih najopasniji, industrijski razvoj čovjeka.

Baobab and elephant Tanzania

Naime, radi se o drveću i to onim primjercima koji su rasli kao samostalno drvo. Postoje i stariji organizmi, ali to su genetski istovjetne kolonije biljaka ili gljiva koje nastaju jedne iz drugih, a ne kao samostalni jedinstveni organizam. Pogledajte ova prekrasna drveća u fotogaleriji poredana redom kako je u tekstu (Mother Nature Network).


Metuzalem (bor)

Bor (pinus longaeva) nazvan Metuzalem, star je 4.841 godinu i najstariji je poznati živući genetski ne-istovjetni organizam na svijetu. Lociran je u ‘Bijelim planinama’ u Kaliforniji, u nacionalnoj šumi Inyo, a točna lokacija je tajna kako bi se zaštitila od javnosti. Stariji primjerak nazvan Prometej, star oko 4.900 godina, posječen je od strane istraživača 1964.g. s dopuštenjem ‘Američke šumske službe’. Možete i sada otići posjetiti ovu šumu, ali ne možete točno znati koje je drvo jer ih ima puno na tom mjestu.

1 methuselah

Sarv-e Abarqu (čempres)

Sarv-e Abarqu je čempres (cupressus sempervirens) koji se nalazi u provinciji Yazd u Iranu. Procijenjena starost ovog drveta je najmanje 4.000 godina što ga čini drugim najstarijim drvetom na svijetu. Smatra se da je Sarv-e Abarqu najstariji živući organizam u Aziji i zaštićen je kao iranski nacionalni spomenik.

2 SarvAbarqu

Llangernyw Yew (tisa)

Nevjerojatna tisa (taxus baccata) se nalazi u crkvenom dvorištu u selu Llangernyw u sjevernom Walesu. Staro oko 4.000 godina posađeno je negdje u prethistorijskom brončanom dobu i još uvijek raste!

3 Llangernyw

Alerce (sjevač)

Prema hrvatskom biljnom imenoslovu (Ivan Šugar) naziva je sjevač (fitzroya cupressoides), specifično je za planinski lanac Ande. Teško je reći kolika je moguća starost ovih biljaka jer su u 19. i 20. stoljeću najveći primjerci srušeni os strane drvne industrije, a najpoznatiji živući primjerak je star otprilike 3.640 godina. Mnogi botaničari vjeruju da je ovo druga vrsta drveća po starosti.

4 Alerce

Senator (cipresa)

Senator je vrsta tise hrvatskog naziva cipresa (taxodium distichum), a nalazi se u Floridi. Ovo je najveća tisa u SAD-u, a primjerak na slici star je oko 3.500 g. i smatran je najstarijim živućim primjerkom svoje vrste. Nažalost, nastradao je u slučajnom požaru i spaljen je u cijelosti, a nama je ostalo samo nekoliko slika kao uspomena na njega.

5 Senator

Patriarca da Floresta

Ovo drvo vrste Cariniana legalis raste u Brazilu i procijenjene je starosti oko 3.000 godina što ga čini najstarijom ne-četinjačom u Brazilu. Za ovo drvo se vjeruje da je sveto, ali njegova vrsta nije te sreće jer se masovno sječe u Brazilu, Kolumbiji i Venecueli.

6 patriarcadafloresta

Maslina iz Vouva

Ova drevna maslina se nalazi na grčkom otoku Kreti u selu Vouve i za nju se vjeruje da je jedna od sedam maslina na Sredozemlju starih između 2.000 i 3.000 godina. Iako je teško utvrditi starost, za ovu konkretnu se vjeruje da je stara preko 3.000 godina. Na njoj još uvijek rastu masline koje su visoko cijenjene.

7 olivetree

Jōmon Sugi (kačiperka)

Jōmon Sugi je vrsta kačiperke (cryptomeria japonica), a nalazi se u Yakushimi u Japanu. To je najstarije i najveće drvo na otoku i jedan je od glavnih razloga zašto je otok na kojem se nalazi UNESCO prozvao svjetskom zaštićenom baštinom. Drvo datira u vrijeme rođenja Isusa Krista, ali neki znanstvenici smatraju da je staro preko 5.000 godina što bi ga u tom slučaju učinilo najstarijim na svijetu.

8 JomonSugi

Kesten sto vitezova

Ovo drvo se nalazi na planini Etna na Siciliji i najstariji je i najveći kesten na svijetu. Procijenjene starosti je između 2.000 i 4.000 godina, a začuđujuće je to što je preživjelo tolike godine blizu samog kratera ovog aktivnog vulkana. Naziv je dobilo po legendi gdje je društvo sto vitezova navodno našlo zaštitu pod njim za vrijeme žestoke oluje.

9 chestnuttree

General Sherman (sekvoja)

Vjeruje se da je ova sekvoja stara oko 2.500 godina i to ju čini najvećom divovskom sekvojom na svijetu. Shermana možete pronaći u ‘Nacionalnom parku sekvoja’ u Kaliforniji.

10 generalsherman

 

Atma.hr

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU