fbpx

7Capture

Roditeljstvo se značajno promijenilo u posljednje tri decenije. Nešto što je ‘80-ih godina bilo potpuno normalno danas je stvar zbog koje bi mogla da reaguje i Služba za socijalni rad, mnogi roditelji bi vjerovatno pali u nesvijest, a vas bi skoro sigurno okačili na stub srama pod “paljbom” kritika “revnosnih” mama, pa vjerovatno bi završili i u zatvoru.

Većina današnjih stvari je donijelo veću sigurnost za djecu, ali činjenica je da su roditelji zbog raznih crnih scenarija koji im se stalno serviraju postali preoprezni, pa ne puštaju djecu ni da se pošteno uprljaju.

Evo najvećih razlika:

1. Djeca su ostajala sama kod kuće

Mališani su ostajali sami kod kuće često, ponekad i prije šeste godine. Ključić oko vrata bio je potpuno normalna pojava već od prvog razreda uz savjet “ne otvaraj nikome”.

7Capture 1

2. Klinci satima bez nadzora

Danas postoje posebno zaštićene ljuljačke, posebni podovi u dječjim parkovima, igračke od posebnih materijala. Obične igre u parku skoro da su postale naučna fantastika. Roditelji ‘70-ih i ‘80-ih pustili bi djecu van i satima ih nisu nadzirali. Ograničenje je bilo u stilu “ne idi dalje on one ulice/trotoara”.

7Capture 2

3. Nisu se nosile flašice za vodu

Kad bi klinci ožednili otišli bi u prvi kafić/restoran i žicali konobara čašu vode. Znalo se i gdje je koja pumpa s vodom pa bi mogli i odšetati do nje.

4. Igralo se do mraka

Nije bilo mobilnih telefona, djeca nisu nosila satove pa je vrijeme za dolazak kući bilo ograničeno “do mraka”. Ako se dijete ne bi pojavilo, mama bi zaurlala sa prozora i to je bilo to.

7Capture 3

5. Djeca su jela razne gluposti

Sjećate li se Gringa? Pucketavi prah, od kojeg se trebao praviti napitak, klinci bi vani istresli na prljavi dlan i lizali ga “na suvo”. Nije potpuno jasno zašto su svi to radili, valjda zato jer je bilo najjeftinije u trgovini, a slatko.

Hljeb premazan majonezom ili mašću za užinu bio je vrhunac gastronomskog užitka.

7Capture 4

6. Pušilo se kod kuće i kraj djece

Na svakom koraku se pušilo, roditelji su pušili u automobilima, u dnevnoj sobi uz televizor, a bilo je normalno i hraniti djecu sa cigaretom u ustima.

7Capture 5

7. Nisu se nosile kacige

Roditelji se nisu pretjerano zamarali hoće li dijete pasti s bicikla ili dok se vozi na rolšulama. Ogrebotine i masnice bile su potpuno uobičajene, a povratak kući sa igranja bez njih nemoguća misija. Danas klinci na biciklima moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje, a neki roditelji insistiraju i na štitnicima za koljena i laktove.

7Capture 6

8. Nije bilo autosjedalica

Svi koji su odrastali prije ‘90-ih još se sjećaju vožnji na more na zadnjem sjedištu automobila. Roditelji bi znali da naprave prave ležaje, a djeca su spavala kao sardine. Autosjedalice su danas obavezna oprema u svakom automobilu i definitivno neophodne za sigurnost djece.

(Agencije)

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU