fbpx

voce povrce

Italija je u 2016. zabilježila više od 300 hiljada hektara više nego u 2015. godini, a Francuska je prijavila više od 200 hiljada hektara.

 Ekološko tržište u Europi i dalje raste. U 2016. godini ono se povećalo za 11,4 posto, a prihod je gotovo dosegnuo 33,5 milijardi eura. Gotovo sva glavna tržišta uživala su dvocifrenu stopu rasta, piše Glas Slavonije.

U BIOFACH-u, vodećem svjetskom sajmu za ekološku hranu, Institutu za ekološku poljoprivredu FiBL i Agenciji za informiranje poljoprivrednog tržišta AMI prezentirali su nedavno podatke iz europskog organskog sektora za 2016. godinu. Istraživanje je pokazalo da je organski sektor imao snažan rast glede područja, proizvođača i tržišta. Gotovo 14 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta u Evropi organsko je, od toga najveće područje ima Španija. U Evropi je 2016. bilo 13,5 miliona hektara organskog zemljišta, od toga 12,1 milion hektara u Evropskoj uniji. S više od dva miliona hektara Španija je i dalje zemlja s najvećim organskim područjem u Evropi, a slijede Italija (1,8 miliona hektara) i Francuska (1,5 miliona hektara).
Sve više uvoznika

Organska poljoprivredna zemljišta porasla su za gotovo milion hektara, što je porast od 6,7 posto u Evropi i 8,2 posto u Evropskoj uniji. Rast je bio veći nego u 2015. i znatno viši nego u prvim godinama tekuće decenije. Italija je u 2016. zabilježila više od 300 hiljada hektara više nego u 2015. godini, a Francuska je prijavila više od 200 hiljada hektara.

Lihtenštajn je zemlja s najviše organskog udjela u ukupnom poljoprivrednom zemljištu na svijetu. Naime, organska poljoprivredna zemljišta u Evropi čine 2,7 posto ukupnog poljoprivrednog zemljišta i 6,7 posto u Evropskoj uniji. U Evropi (i na globalnom nivou) Lihtenštajn ima najveći organski udjel u svim poljoprivrednim zemljištima (čak 37,7 posto), a slijedi Austrija, zemlja u Evropskoj uniji s najvećim organskim udjelom poljoprivrednog zemljišta (21,9 posto). Devet evropskih zemalja izvijestilo je da je najmanje 10 posto njihova poljoprivrednog zemljišta organsko.

Broj organskih proizvođača i dalje je u porastu. Tako je bilo više od 370.000 ekoloških proizvođača u Europi (od toga u Europskoj uniji njih gotovo 300.000), a najveći je broj bio u Turskoj (gotovo 68.000) i Italiji (više od 64.000). U 2016. godini broj proizvođača porastao je za 7 posto u Europi (10 posto u Europskoj uniji).

Također, bilježi se snažan rast broja procesora i uvoznika. U Europi je bilo gotovo 66.000 procesora, gotovo 63.000 u Europskoj uniji. Gotovo je 4700 uvoznika u Europi i gotovo 4000 u Europskoj uniji. Posebno snažan rast zabilježen je za uvoznike, koji je povećan za dvoznamenkasti broj u Europi i Europskoj uniji. Zemlja s najvećim brojem procesora bila je Italija (gotovo 17.000), a Njemačka je imala najviše uvoznika (gotovo 1600).

Povećana potrošnja

Također, ističe se u podatcima, trgovina na malo premašuje 30 milijardi eura u Europskoj uniji. Konkretno, trgovina na malo u Europi u vrijednosti od 33,5 milijardi eura (30,7 milijardi eura u Europskoj uniji). Europska unija drugo je najveće jedinstveno tržište za organske proizvode u svijetu, nakon Sjedinjenih Američkih Država.

Također, bilježe se dvoznamenkaste stope rasta maloprodaje.

Europsko tržište zabilježilo je stopu rasta od 11 posto (Europska unija 12 posto), što je drugo vrijeme prodaja maloprodaje od financijske krize.

Među ključnim tržištima najveći rast zabilježen je u Francuskoj (22 posto). U desetljeću od 2007. do 2016. vrijednost europskih i tržišta Europske unije više je nego udvostručena.

Osim toga, europski potrošači sada više troše na organsku hranu. Potrošači u Europi potrošili su 41 euro na organsku hranu po osobi (Europska unija 61 euro). Potrošnja potrošača po stanovniku za organsku hranu udvostručila se u posljednjem desetljeću. Švicarska je najviše potrošila na ekološku hranu (274 eura po stanovniku).

Organski tržišni udjeli sada se približavaju deset posto tržišne vrijednosti u nekim zemljama. Globalno, europske zemlje čine najveće udjele prodaje organske hrane kao postotak njihovih tržišta hrane. Danska ima najveći organski udio (9,7 posto) diljem svijeta. Pojedini proizvodi i grupe proizvoda imaju i veće udjele. Organska jaja, na primjer, čine više od 20 posto vrijednosti svih jaja prodanih u nekoliko zemalja.

 

Organsko

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU