fbpx

jezici znakovi

Evolucija jezika ne razlikuje se mnogo od biološke evolucije – dešava se postepeno, iz generacije u generaciju, tako da ne može da se odredi tačno kada je jedan jezik postao nešto drugo.

Zbog toga je gotovo nemoguće tačno reći koji je jezik najstariji – svi su u neku ruku novi i istovremeno stari koliko samo čovečanstvo. Ipak, moguće je izdvojiti neke koji su u manje-više nepromenjenom obliku preživeli duže od ostalih.

1. Hebrejski

Hebrejski jezik predstavlja vrlo specifičan primer u svetu lingvistike. Ovaj jezik praktično je nestao oko 400. godine ostavši sačuvan jedino kao liturgijski jezik koji su Jevreji širom sveta koristili pri religijskim obredima. Tek sa 19. i 20. vekom, odnosno sa usponom cionizma, hebrejski je oživeo i postao zvanični jezik države Izrael. Premda je jezik proživeo promene od vremena Starog zaveta, Jevreji kojima je hebrejski maternji mogu lako da razumeju jezik Biblije.

2. Tamilski

Tamilski jezik je klasični jezik i jedan od velikih dravidskih jezika. Njime uglavnom govore Tamili u južnoj Indiji i na Šri Lanci, a manje jezičke zajednice postoje u mnogim drugim državama. To je jedan od najdrevnijih jezika u upotrebi danas, praktično neizmenjen poslednjih 2.500 godina. Godine 1996. računalo se da njime širom sveta govori preko 74 miliona ljudi, što ga čini 18. svetskim jezikom po rasprostranjenosti. Tamilski jezik ima neprekinutu književnu tradiciju od preko dva milenijuma.

3. Persijski

Farsi, odnosno persijski jezik govori se u današnjem Iranu, Avganistanu i Tadžikistanu. Ovaj jezik je direktan naslednik staropersijskog jezika kojim se govorilo u Persijskom carstvu. Moderni persijski razvio se oko 800. godine i relativno malo se promenio u poslednjih 1.200 godina. Današnji Iranci lakše čitaju tekstove iz devetog veka, nego na primer Englezi Šekspira.

4. Islandski

Usled geografske izolovanosti, islandski jezik se vrlo malo menjao od vremena kada su ga na ostrvo doneli prvi nordijski doseljenici. Zbog toga, moderni Islanđani danas s lakoćom čitaju sage napisane u ranom srednjem veku.

5. Baskijski

Baskijski jezik predstavlja svojevrsnu jezičku misteriju. Ne samo da nije povezan sa romanskim jezicima već nema dodirnih tačaka ni s jednom drugom grupom jezika na svetu. Jedino što je jasno jeste da je baskijski jezik postojao pre dolaska Rimljana koji su doneli latinski, koji će se kasnije razviti u nekoliko evropskih jezika.

6. Gruzijski

Region Kavkaza jedan je od lingvistički najznačajnijih na svetu. Gruzijski je najveći jezik kartvelijanske grupe i u sadašnjem obliku postoji najmanje 1.700 godina.

7. Gelski

Iako gelskim jezikom govori samo manjina Iraca, ovaj jezik koji je u suštini maternji svih njih, postojao je mnogo pre dolaska germanskih uticaja.

8. Jermenski

Jermenski jezik ima dugu istoriju, a najstariji tekst napisan njime potiče iz 450. godine. Kao i većina drevnih jezika, jermenski ima svoje pismo, potpuno različito od ostalih u svetu.

kafenisanje.rs

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU