fbpx

18iy0a0jof0x6jpg

Praktična uputstva o sređivanju mokrih knjiga u kratkom videu, dolaze iz Univerzitetske biblioteke u Sirakjuzu.

Snijeg, kiša, susnježica... Nemarni poštar koji vam po vremenskim neprilikama donosi naručene knjige. Bilo ljeti ili zimi, voda i papir nikako nisu dobro prijatelji. Ako ipak dođe do susreta, pitamo se kako osušiti mokru knjigu?

Praktična uputstva o sređivanju mokrih knjiga u kratkom videu, dolaze iz Univerzitetske biblioteke u Sirakjuzu.

Ono što vam je potrebno kako biste sredili mokru knjigu jesu papiri ili papirni ubrusi koje ćete stavljati između stranica. Nakon postavljanja papira, potrebno je vršiti pritisak kako bi upili što više vlage. Papirne ubruse mijenjamo dogod su mokri.

Pri postavljanju ubrusa, treba voditi računa da knjigu otvaramo najviše pod pravim uglom i da ubrus prekrije cijelu stranicu.

Pošto završimo sa sakupljanjem vlage, knjigu postavimo vertikalno, najbolje ispred ventilatora. Sljedećeg dana, odnosno, kada se stranice osuše, knjigu stavljamo između dvije daske i pritiskamo ciglama, ili nekim drugim teškim predmetima. Tako je ostavimo da prenoći. Narednog dana, stranice bi trebalo da budu ispravljene a knjiga skoro kao nova.

Dodatni savjet za one koji nemaju mogućnosti ili vremena da momentalno knjigu osuše, jeste da tako mokru knjigu stave u zamrzivač gdje će ostati dok se ne nađe vrijeme za njeno sređivanje.

Za detaljniji opis pogledajte video:

sinhro.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU