fbpx

1408939 profimedia0363379773 ls

Japanske arhitekte imaju u planu da sagrade najveći neboder od drveta na svetu. Kada neboder bude izgrađen on će biti visok 350 metara, i nalaziće se u centru Tokija.

Po proračunima arhitekata ovaj zanimljivi i neobični građevinski projekat koštaće neverovatnih 5,9 milijardi dolara!

U projektantskom birou Niken Sikei kažu da je glavna ideja da se izgradnjom ove zgrade, kao i celog naselja od drveta, do 2041. godine japanska prestonica transformiše u ekološki grad - šumu.

Projekat, pod oznakom W350, imaće 70 spratova i 90 odsto konstrukcije izrađene od drveta, dok će 10 odsto biti od čelika. U objektu će se nalaziti kancelarijski prostor, hotel, radnje i rezidencijalni deo. Krov će biti uređen kao bašta, a i terase će biti ispunjene zelenilom.

"Nove tehnologije su omogućile da drvo postane idealan materijal, pošto je obnovljivo i može da se reciklira", ističe arhitekta Rikardo Tosani.

Iako aktuelni propisi o izgradnji u Tokiju zabranjuju upotrebu drveta, najavljena je promena zakona. A kada konačno bude završena, ova zgrada će biti najviša drvena građevina na svetu.

Taj rekord trenutno drži zgrada "Brok Komons Tolvud Haus" u Vankuveru, visoka 53 metra. U Beču je u toku izgradnja tornja "HoHo", drvena građevine ukupne visine 84 metra.

https://www.youtube.com/watch?v=y-bndECbqno

(Zanimljivosti dana)

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU