fbpx

images 2017 12 veza izmedju coveka i psa terapija aps 411952073

Veza između psa i čovjeka mogla bi da posluži kao terapija u liječenju teških poremećaja poput šizofrenije i autizma, naveli su švedski naučnici.

Naučnici su se usredsredili na proučavanje oksitocina, hemikalije poznate kao "hormon ljubavi" koji luče i psi i ljudi, i poznat je za jačanje "društvenih" veza među ljudima i životinjama.

"Oksitocin je izuteno jak posrednik u vezi između psa i čovjeka. Ljudi koji imaju fizički kontakt sa svojim psom, imaju povećani stepen oksitocina koji se zadržava tokom cijele komunikacije između životinje i čovjeka", naveo je švedski profesor Per Jensen, i dodao da je taj hormon važan u borbi protiv stresa.

Istraživači su napravili eksperiment tokom kojeg su psima na njušku prskali oksitocin, a drugima običnu vodu, i dali im da rješavanju neke zadatke. Psi sa oksitocinom su brže tražili pomoć vlasnika od onih kojima su imale njuške isprskane običnom vodom.

Naučnici smatraju da bi davanje oksitocina ljudima sa psihološkim poremećajima imalo terapeutski efekat. Karakteristika autizma i šizofrenije jeste ta da oboljela osoba ne traži pomoć od drugih, dok bi uzimanje tog hormona pomoglo u uspostavljanju bolje komunikacije i pomoći.

Agencije

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU