fbpx

Slano jezero Chaka 630x310

Jezero je vrlo plitko, na nekim mjestima dubina vode ne prelazi gležanj, što omogućava posjetiteljima da slobodno šetaju jezerom.

Jedno od najljepših jezera sjeverozapadne Kine, slano jezero Chaka, je zapravo velika slana ravnica koja se napuni vodom tokom obilnih kiša kada jezero doseže širinu od oko 9 i dužinu oko 15 km. Tokom sušne sezone jezero je mnogo manje, ali se u njemu i tada može vidjeti prizor zbog kojeg ga svi i posjećuju – odraz neba.

Jezero je vrlo plitko, na nekim mjestima dubina vode ne prelazi gležanj, što omogućava posjetiteljima da slobodno šetaju jezerom. A kada je nebo vedro, ono se odražava u jezeru pa se stvara iluzija da zapravo hodate po nebu. Upravo je zbog toga Chaka slano jezero postalo poznato kao “Ogledalo neba.”

Slano jezero Chaka 1

Regija u kojoj se jezero nalazi je nekada bila plitko more. Tektonska kretanja su podigla tlo za više od 3.000 metara te formirala ogromnu visoravan. Mali džepovi preostale morske vode postala su slana jezera.

Sol se iz ovih jezera vadi već 3000 godina, a danas se godišnje proizvede na stotine tona visoko kvalitetne sirove soli.

Slano jezero Chaka 2

Slano jezero Chaka 3

Slano jezero Chaka 4

Slano jezero Chaka 5

Pixelizam

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU