fbpx

Mačke danas možete naći na svim kontinentima osim Antarktika, ali nije oduvijek bilo tako. Kako su mačke uspjele da pređu okeane i zavuku se u sve krajeve svijeta?

6Macke

Odgovor se krije u mačijoj DNK.

Analize pokazuju da je sve najvjerovatnije počelo prije oko 10.000 godina, na teritoriji današnje Turske. Divlje mačke pokazale su se kao izuzetno korisne lokalnim farmerima, s obzirom na to da su efikasno tamanile pacove.

Kako se širila poljopriovredna revolucija, tako se sa njom širilo i mačije carstvo. Primjera radi, oko 2.500 godine prije nove ere, na Kipru su se pojavile mačke, koje nikada ranije nisu živjele tu.

U sljedećih nekoliko stotina godina već su pravile društvo stanovnicima Bugarske i Rumunije, a oko 800. godine prije nove ere naselile su Egipat.

Mačke nisu bile obožavane samo u Egiptu – cijenili su ih i Rimljani i Vikinzi koji su ih čak držali na svojim brodovima kako bi lovile štetočine. Ove dvije grupe naroda drastično su ubrzale širenje mačaka po svijetu, najviše u Africi, Evropi i Aziji.

Kada su Evropljani isplovili ka Američkom kontinentu, mačke su već predstavljale sastavni dio brodske posade. Danas trećina domaćinstava u SAD ima bar jednu mačku, što je oko 93.5 miliona samo u Americi, prenosi CDM.

Sad, kada više nemaju šta da osvoje, preostaje im samo da se izležavaju pored svojih omiljenih ‘ljubimaca’ – ljudi.

Oslobodjenje

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU