fbpx

Berge Istra bio je brod u vlasništvu norveške brodarske kompanije Bergesen i registriran u Liberiji. Pripadao je klasi kombiniranih ili brodova za prijevoz nafte, tekućih goriva i rude (engl. ore-bulk-oil carrier, OBO carrier), s 227,550 kubičnih tona istisnine (DWT). Brod je nosio građevinski broj 296 brodogradilišta Uljanik u lučkom gradu Puli u tadašnjoj SFR Jugoslaviji, gdje je sagrađen 1972. godine.

6berge istra

U periodu od 1972. do 1977. godine u pulskom brodogradilištu Uljanik izgrađeno je 11 brodova, ali iz dva dijela, na način da su pramčana i krmena polovica broda bile porinute s navoza i potom spojene u moru. Puljani su te brodove "mamute", kako su ih zvali, izgradili za Indiju, Norvešku, Švedsku, Liberiju i Nigeriju. 

Berge Istra je bio prvi od njih i do tada najveći, a ujedno i prvi u seriji od četiri jednaka broda. Njegovi su blizanci ponijeli imena Berge Adria, Berge Brioni i Berge Vanga. 

https://www.youtube.com/watch?v=YuJePxkkues

Najveći brod izgrađen u povijesti tadašnje jugoslovenske brodogradnje uopće bio je indijski tanker Kanchenjunga, koji je Uljanik isporučio 1975. godine. Kanchenjunga je bio dug 335 metara, širok 52, visok 28 metara, a imao je upisanu nosivost od 283.878 tona. Ugovorena nosivost mu je bila 277.120 tona. Kanchenjunga je izrezan prije šesnaest-sedamnaest godina, a prije trupa izrezano mu je i ime, pa je bio upisan kao — Kan!

6berge istra 1

Brod Berge Istra je bio na putu iz Tubarãoa u Brazilu do Japana prevozivši željeznu rudu kada je 30. prosinca 1975. iznenada izgubljen kontakt s plovilom u Tihom oceanu (blizu otoka MindanaaFilipini). Nakon tjedan dana 7. siječnja 1976. brod je proglašen nestalim, a pokrenuta operacija potrage nije donijela nikakva rezultata pa je prekinuta 10. siječnja iste godine.

30 članova posade izgubilo je život. Preživjela su samo dvojica, španjolski državljani Imeldo Barreto Leon (41) i Epifanio Lopez (39), koje je na splavu pronašla japanska ribarica 20. siječnja 1976.

Do današnjeg dana, brodarska tvrtka čuva tajnost s obzirom na uzrok nesreće. Najistaknutija teorija tvrdi da su uzrok mogle biti eksplozije uzrokovane ostacima nafte u teretnom odjeljku koji je napunjen željeznom rudom. 

Berge Vanga, brod blizanac, nestao je pod sličnim okolnostima četiri godine kasnije, brod koji je mogao prevoziti i naftu i željeznu rudu.

Nakon ova dva nestanka nikada se više nisu gradili kombinirani brodovi poput ovih, a nafta nikad više nije prevožena zajedno s rudom.

(Impulsportal)

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU