fbpx

Iako na afričkom ostrvu Migingo službeno živi 131 osoba, neslužbeni podaci otkrivaju kako ih je čak 1.000 na svega 2.000 kvadrata kolika mu je površina.

59a6c987 8194 4e2e 9202 096c0a0a0a7e ostrvo migingo 700x402

Ostrvo je bilo praktično nenaseljeno sve do ranih 90-ih, kad su na njega navodno došli kenijski ribari Dalmas Tembo i George Kibebe, koje je privukao bogat ulov koji su tamo redovno imali. Uskoro su počeli stizati i drugi stanovnici i borba za prostor na ovom ribom bogatom području je počela.

Migingo se nalazi na jezeru Victoria u Africi između Kenije i Ugande. Tehnički, ostrvo je na kenijskom području, ali vlasti Ugande tvrde da su ribari lovili na području Ugande.

Ovaj afrički “mini rat” je dosegao svoj vrhunac 2008. godine kako je Uganda poslala vojsku na Migingo da evakuišu kenijske ribare i zauzmu ostrvo. Tenzije su se osjećale sve do 2016. godine kada su dvije zemlje napokon postigle dogovor da obje ubiru poreze i šalju vojnike da brane otok od pirata.

Ono što je najzanimljivije u cijeloj priči je da tik uz otok Migingo stoji potpuno nenaseljen, puno veće ostrvo Usingo.

Legenda kaže da na otoku Usingo živi demon pa se ribari boje živjeti tamo. Uz to, Migingo je dobro čuvan od pirata dok su na Usingu napadi puno češći.

https://www.youtube.com/watch?v=Ia-ofd29SeQ

(Vijesti.ba / Expres.hr)

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU