fbpx

1andorra

Minijaturna država Andora zanimljiva je po mnogo stvari, pa se može izdvojiti bar deset činjenica koje ovu zemlju čine veoma interesantnom.

Na jednom dijelu dugačku granicu Španije i Francuske prekida jedna mala, ali slatka država. Pretpostavljamo da ne znate baš previše o njoj, pa vam da jemo priliku da, čitajući 10 činjenica, nešto i naučite!

1. Vjerovali ili ne, Andora je četrnaesta najstarija država na svijetu! Kad smo već kod brojeva, dodajmo i da je šesnaesta najmanja.

2. Na čelu Monaka nalazi se princ. S druge strane, na čelu Andore nalaze se dva princa koja dijele vlast. Zanimljivo je što nijedan od njih nije iz Andore jer je jedan princ uvijek aktuelni predsjednik Francuske, a drugi biskup od Urgella. Naravno, ove pozicije nemaju nikakvu stvarnu moć.

3. Glavni grad države Andorra la Vella najviši je glavni grad starog kontinenta i nalazi se 1 013 metara iznad površine mora.

4. Po očekivanom životnom vijeku, Andorci se nalaze na drugom mjestu, odmah iza neuništivih Japanaca.

5. Jedina je zemlja na svijetu u kojoj je službeni jezik katalonski. Naime, iako se on govori i u Španiji i Francuskoj, samo je ovdje službeni.

6. Ovdje vojska ne postoji. U slučaju ratnog stanja državu bi štitile francuska i španjolska vojska.

7. Više od 70 odsto površine zemlje je ustvari nacionalni park, koji potpada pod UNESCO-ovu zaštitu.

8. Što se tiče kriminala, on je ovdje skoro kao i vojska, nepostojeći. Radi se o jednoj od najsigurnijih zemalja svijeta.

9. Od četiri najmanje evropske zemlje (ne računajući Vatikan) Andora je najveća s površinom od 468 kilometara kvadratnih, a u leđa joj gledaju Monako, Lihtenštajn i San Marino.

10. Andora nema nacionalnu banku i svoju valutu. Danas koristi evro, a prije je u upotrebi bila španska prezeta ili francuski franak.

1andorra 1

1andorra 2

1andorra 3

1andorra 4

1andorra 5

1andorra 6

1andorra 7

1andorra 8

1andorra 9

1andorra 10 

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU