6Roraima

Planina Roraima na tromeđi Venecuele, Brazila i Gvajane već vijekovima fascinira ljudski rod.

Riječ je najvišem dijelu lanca tepuijskih visoravni u Južnoj Americi. Njen najviši vrh, Maverik Rok, izdiže se na 2 810 metara nadmorske visine. Planina leži na gvajanskom štitu, nalazi se u nacionalnom parku Kanaima, a vjeruje se da je jedna od najstarijih geoloških formacija na Zemlji, odnosno da je stara dvije milijarde godina.

Iako je o Roraimi pisao još engleski istraživač ser Volter Ralej krajem 16. vijeka, ona je još nedovoljno istražena. O njoj se pričaju brojni mitovi i legende, a igra i veliku ulogu u spiritualnom životu indijanskog plemena Pemon.

Takođe, tek prije desetak godina počelo je istraživanje neobičnih stalaktitnih izraslina na zidovima njenih tajanstvenih pećina. Na Roraimi kiša pada skoro svaki dan, zbog čega je postala dom za nekolicinu zanimljivih biljnih i životinjskih vrsta.

U niskoj vegetaciji može se pronaći biljka mesožderka Heliamphora, delikatni zvončići, kao i zaštićena endemska vrsta žabe krastače. Vjeruje se da su upravo ova planina i njena spektakularna okolina bile isnspiracija i za popularnu naučno-fantastičnu priču “Izgubljeni svijet” o dinosaurusima koje je Artur Konan Dojl objavio 1912. godine.

Ova planina danas je omiljena destinacija za planinarske entuzijaste. Iako je put do platoa dobro označen, lako je izgubiti se po njenim brojnim stazama koje su obavijene tmurnim oblacima. Upravo zato se svima koji planiraju da se popnu na Roraimu preporučuje uzimanje lokalnih vodiča iz Paraitepuija.

6Roraima 1

6Roraima 2

6Roraima 3

6Roraima 4

Punkufer. hr

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU