fbpx

Patagonija je svetski poznata po velikoj raznolikosti i očaravajućoj lepoti svojih pejzaža. Patagonijski životni prostori – mnogi od njih sa jedinstvenim odlikama u svetu – zaštićeni su kroz postojanje 12 nacionalnih parkova i rezervata.

patagonija4

Argentinska Patagonija se nalazi na krajnjem jugu američkog kontinenta. Sačinjavaju je najjužnije provincije Argentine: Neuken, Rio Negro, Čubut, Santa Kruz i Tijera del Fuego (Ognjena zemlja), Antartik i Ostrva južnog Atlantika,koje zajedno čine jednu regiju sa posebnim geografskim karakteristikama, karakteristikama koje je jasno izdvajaju u odnosu na ostatak Argentine.

patagonia2

Površine je 787.291 km2, što čini trećinu nacionalne teritorije, i u njoj živi 1.740.800 ljudi (po Nacionalnom Cenzusu iz 2001 god.), tj. 4,5% od ukupnog broja stanovnika Argentine. Stoga, Patagonija je najređe naseljeni region čitave zemlje.

Njen doprinos nacionalnoj ekonomiji ističe se na polju energetike.Region proizvodi 84% argentinske nafte, u njemu se proizvodi četvrtina struje u zemlji, i iz njega se vadi 76.8% od sveukupne nacionalne proizvodnje gasa.

patagonia3

Patagonijska bogatstva nisu ograničena samo na neobnovljiva sredstva, ona takođe obezbeđuje kako nacionalnom, tako i svetskom tržistu voće koje uspeva na njenoj umerenoj klimi (jabuke, kruške i koštunjavo voće), različite morske proizvode i vunu.

Njen proizvodni kapacitet se oslikava u rezultatu njenog komercijalnog balansa. U 1994, patagonijski izvoz dosegao je iznos od 1.946 miliona US dolara, što je iznosilo 10,9 posto izvozne sume čitave Argentine. Iste godine,na uvoz je potrošeno 845,25 miliona dolara, što je predstavljalo 3,9 posto od ukopnog uvoza u zemlju.

Bariloche Argentina2

Patagonija je svetski poznata po velikoj raznolikosti i očaravajućoj lepoti svojih pejzaža. Patagonijski životni prostori – mnogi od njih sa jedinstvenim odlikama u svetu – zaštićeni su kroz postojanje 12 nacionalnih parkova i rezervata.

Ovo je zemlja krajnosti, gde je moguće iskusiti najniže temperature na kontinentu, kao i 45 stepeni Celzijusa tokom leta; gde se jedno pored drugog nalaze mesta koja, s jedne strane, imaju najviše padavina tokom godine u zemlji – u Patagonijskim kordiljerima (vencima), a sa druge strane sa velikim sušnim površinama u centralnom platou. Takođe je moguće skijati se, na najboljim stazama venca Anda, i kupati se na najtoplijoj plaži u čitavoj Argentini (Las Grutas, u Rio Negru).

patagonia1

U Patagoniji se nalaze ogromni glečeri kojima je lako prići, planine i brda koja biraju da posete planinari iz celog sveta, brze reke nastale otapajućeg snega i leda, velika jezera. Još jedna od njenih velikih atrakcija je njena morska obala, čuvena zbog poseta u koje joj svake godine stižu, u velikom broju Južni glatki kitovi, pingvini i južnoamerički morski lavovi, između ostalih vrsta.

patagonia

U par reči: more,plato i planina; andska šuma i stepa; reke i pustinje; kitovi i kondori, sve to i još mnogo više može da se pronađe u Patagoniji.

 

Preveo: Aljoša Belančić

Izvor: serbiosunidos.com

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU