fbpx

Objavljene su fotografije koje su ušle u uži izbor za natječaj Insight Astronomy Photographer of the Year 2017, a slike su doista spektakularne.

2foto svemir

Natjecanje, koje je sada u devetoj godini, vodi Kraljevski opservatorij u Greenwichu u Velikoj Britaniji. Ovogodišnji natječaj primio je gotovo 4.000 prijava amaterskih i profesionalnih fotografa. Slike su u opsegu od prekrasnih snimaka polarnog svjetla do zadivljujućih fotografija Sunca.

Donosimo vam neke od naših favorita:

2foto svemir 1

Bitka koju gubimo, Haitong Yu – Peking, Kina, 2. ožujka 2017

Ova fotografija prikazuje Mliječni put koji se diže iznad malog radio teleskopa na postaji Miyun. Slika prikazuje kontrast između neba iznad grada – koje sjaji od svjetlosnog zagađenja – i zvijezda izravno iznad teleskopa.

2foto svemir 2

NGC 2023, Warren Keller (SAD) – Cerro Tololo Inter-američki opservatorij, u blizini La Serene, Čile,2. siječnja 2016

Ovo je fotografija maglice NGC 2023. Moguće je da vam je odnekud poznata, jer je obično uključena u fotografije maglice Konjska glava koja pripada zviježđu Orion. NGC 2023 maglica je 1.467 svjetlosnih godina daleko od Zemlje, a dijametralno je duga 4 svjetlosne godine.

2foto svemir 3

Snježni mjesecobraz © Kris Williams (UK), Nacionalni park Snowdonia National Park, Conwy, UK, 3. prosinca 2016

Snježni vrhunac na Castell-Y-Gwynt (Dvorac vjetrova) u planinama Glyder Fach u Nacionalnom parku Snowdonia u Sjevernom Walesu. Krajolik je formiran u procesu zamrzavanja i odmrzavanja, gdje voda ulazi u pukotine u kamenju, smrzne se i proširi, što može uzrokovati da se stijena rascijepi i pukne nebrojeno puta kroz stotine i tisuće godina.

2foto svemir 4

Istočna prominencija © Paul Andrew (UK) – snimljeno u gradu Dover, Kent, UK, 29. kolovoza 2016

Na dramatičnoj fotografiji koja prikazuje “širinu živice” koja se proteže od Sunca, a plazma se gura i potiskuje nestabilnim magnetskim poljima. NASA ih naziva živičanim izbočinama jer “izgledaju nešto poput živice grmlja”

2foto svemir 5

Kruna Aurora, Yulia Zhulikova – Murmansk, Russia, 3. siječnja 2017

Astronom amater uslikao je ovu fotografiju Aurore Borealis koja se kovitla nad snježnim krošnjama drveća u Munmansku u Rusiji.

2foto svemir 6

Sablasno Sunce, Michael Wilkinson (UK) – Groningen, Netherlands, April 4, 2017

Sunce je fotografirano s filterom kalcij-K, pokazujući unutarnju kromosferu zvijezde. U negativu, površina se pojavljuje tamnija od Sunčevih pjega, koje sjaje na Sunčevoj površini.

2foto svemir 7

Izgubljeno vrijeme, Andrew Whyte (UK) – slikano u gradu Titchfield, Hampshire, UK, 26. ožujka 2017

Korištenjem duge ekspozicije, fotograf je uhvatio sjeverni nebeski pol i nebo koje se oko njega okreće u smjeru obrnutom od kazaljke na satu.

2foto svemir 8

Gospodin Veliki Utop, Nicholas Roemmelt (Danska), – Engadin, Graubünden, Švicarska, 29. prosinca 2016

Fotografija noćnog neba uslikana je kroz ulaz u glacijer u Engadinu u Švicarskoj. Da bi se dobila slika u kojoj su i čovjek i nebo dobro osvijetljeni, fotograf je koristio dvije panorame s različitim ekspozicijama.

2foto svemir 9

Sh2-249 Meduzina maglica, Chris Heapy (UK) – Macclesfield, Cheshire, UK, 29. studenog 2016

Ostaci galaktičke supernove koja se često naziva “Meduzinom maglicom” zbog svog oblika koji podsjeća na meduzu. To su ostaci zvijetde koja je možda eksplodirala i prije 30.000 godina.

Pobjednici natjecanja bit će objavljeni 14. rujna 2017 na ceremoniji u Kraljevskom opservatoriju u Greenwichu. Dobitna fotografija bit će izložena na besplatnoj izložbi od 16. rujna.

Znanost

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU