fbpx

Kineski naučnici su otkrili supermateriju koja je tanja i lakša od dlake i jača od čelika.

supermaterija

 Foto: Thinkstock

Istraživači s Instituta za keramiku Kineske akademije nauka u Šangaju objavili su da je supermaterija nastala prilikom konverzije grafenskih cevi u stabilne ćelijske strukture poput dijamanta.

Naučnici smatraju da novootkrivena materija može bez savijanja da izdrži 40 hiljada puta veći teret od svoje težine. Ono što je takođe specifično za ovu materiju je da se može smanjiti čak do pet odsto svoje veličine i ponovo se vratiti u prvobitno stanje.

S obzirom na to da je otporna i na toplotu, pretpostavlja se da će se u budućnosti koristiti kao zaštita na oklopnim vozilima.

Ovo istraživanje objavljeno je u magazinu "Advanced Material".

Grafen je inače dvodimenziona ugljenična struktura debljine jednog atoma. Dvojica naučnika, Geim i Novoselov, izdvojili su je 2004. godine iz dela grafita. Za izdvajanje su koristili selotejp i tako prvi put dobili minijaturne flekice tog materijala. Za ovo otkriće Gejm i Novoselov 2010. godine nagrađeni su Nobelovom nagradom u području fizike.

Grafit debljine jednog milimetra sadrži tri miliona slojeva grafena naslaganih jedan na drugi, ali labavo međusobno povezanih.

Grafen je skoro u potpunosti proziran, ali je istovremeno i toliko gust da ni najmanji atomi gasa ne mogu da prođu kroz njega. Pored toga, elektricitet sprovodi jednako dobro kao i bakar. Kao materijal, grafen ima izuzetno specifična svojstva. To je veliki kristal, koji je veoma jak – 100 puta jači od čelika, a može se rastegnuti i do 20 odsto.

B92

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU