fbpx

Istraživači veruju da su rešili misteriju nastanka Zemlje pre 4,5 milijarde godina gomilanjem stenovitih tela kao što su asteroidi i meteoriti po njenoj prvobitnoj kori.

zemlja

Naučnici u Francuskoj veruju da su razumeli zašto je hemijski sastav Zemlje drugačiji od sastava meteorita koji su učestvovali u formiranju "Plave planete".

Zemlja ima manje sicilijuma i magnezijuma od meteroita, iako su tva dva hemijska elementa bila ključna za njen nastanak.

Naučnici su ocenili da su meteoriti preuzeli od Zemlje sicilijum i magnezijum, te je ona izmenila hemijski sastav i izgubila na masi.

Istraživači su sproveli laboratorijske eksperimente kako bi rekonstruisali proces nastanka Zemlje i odredili hemijski sastav njene prve kore.

Posle nastanka prve kore u čiji sastav ulaze meteroiti, kora je počela da se "kruni" tako što su se meteoriti od nje otkidali, odnoseći silicijum i magnezijum, navodi se u članku u britanskom naučnom časopisu "Nejčer komjunikejšns" (Nature Communications)

Naučnici su otkrili da zbog toga meteoriti i asteroidi koji su bili u Zemlji sadrže znatno više silicijuma i isparljivih elemenata poput natrijuma i kalijuma nego ona.

"To se verovatno desilo u prvih 100 miliona godina postojanja Zemlje", navodi se u studiji i dodaje da je planeta tada time izgubila oko 15 odsto prvobitne mase.

Izvor: Beta

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU