fbpx

Hemičari sa Univerziteta u Kaliforniji izumili su materijal za ekrane pametnih mobilnih uređaja koji sam sebe može popraviti.

scientists have invented a smartphone screen material designed to repair its own scratches

Voditelj istraživanja, Čao Vang, je sa svojim timom naučnika proveo nekoliko testiranja tog materijala, uključujući i njegovu sposobnost da popravi samog sebe u slučaju ogrebotina i ostalih oštećenja. Kada su ga naučnici raspolovili, on se automatski ponovo spojio u roku od 24 sata.

Taj materijal je napravljen od rastezljivog polimera i ionske soli, a može se rastegnuti i postići veličinu koja je 50 puta veća od prvobitne.

U njemu nastaju posebne veze tj. ionsko-dipolne interakcije između nabijenih iona i polarnih molekula. Kada se materijal razbije ili ogrebe, ioni i molekuli počnu da se privlače kako bi “zacijelili” materijal.

Vang kaže da su u ovom slučaju naučnici po prvi put izumili materijal koji može popraviti samog sebe i u isto vrijeme sprovoditi struju, što je posebno korisno kada se radi o ekranima pametnih telefona i baterijama.

electronic scrap 944452 1280

Neki pametni telefoni marke LG već imaju takav materijal na zadnjem dijelu uređaja koji može ukloniti ogrebotine, ali on ne može sprovoditi struju pa ga proizvođači ne mogu koristiti u izradi ekrana.

Ispod ekrana većine uređaja nalaze se brojne elektrode i kada ga dodirnete prstom, stvara se strujni krug koji daje naredbe uređaju.

Vang predviđa da će se taj materijal koristiti u proizvodnji pametnih uređaja i baterija do 2020. i da će u velikoj mjeri promijeniti naš svakodnevni život, jer će pametni telefoni imati mnogo bolje funkcije nego što ih imaju danas.

Izvor: FOSmedia

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU