fbpx

Pametni telefoni bi uskoro mogli da nestanu na isti način na koji su nestali pejdžeri i faks mašine prije njih. Iako smo najmanje jednu deceniju daleko od tog dana, temelje za skoro siguran kraj smartfona već polažu Elon Mask, Majkrosoft, Fejsbuk, Amazon i stotine hiljada startapova širom svijeta, piše “Yahoo”.

35426tel

Ako sagledamo smartfon iz drugog ugla, možemo doći do zaključka da je on, ustvari, uređaj u potpunosti nastao po modelu desktop računara, jer ima monitor, tastaturu i “miša” (ekran na dodir). Najsavremeniji pametni telefoni posjeduju mnoge nove opcije i aplikacije, bolji ekran i kameru, bolju bateriju, VR opremu, kontrolu govorom, ličnog asistenta, ali su u suštini daleko od nečega potpuno revolucionarnog.

Sa druge strane, mali startapovi, ali i velike kompanije, svakim danom na tržište izbaciju mnogo novih proizvoda koji imaju i, neke ili sve, mogućnosti koje i ovi telefoni nude. I pored toga što ostvaruju relativo ograničen tržišni uspjeh, može se očekivati da će uređaja kao što su Amazon Eho, Soni Plejstejšn VR ili Epl Voč biti sve više.

Takođe, može se očekivati i da sve te “ekperimentalne” naprave i još novije tehnologije, u početnim fazama razvoja, stapaju u nešto što će nam, u osnovi, biti poznato, ali može da postane i nešto potpuno drugačije.

Tako, na primjer, Majkrosoft, Fejsbuk, Gugl i, od strane Gugla podržan, Medžik Lip zajedno rade na samostalnom uređaju za virtuelnu realnost, koji će moći da projektuje 3D objekte direktno u ljudsko oko. Kruže glasine da i Epl radi na nečemu sličnom.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU