fbpx

Nedavno otkriće sedam egzoplaneta veličine Zemlje na udaljenosti oko 40 svjetlosnih godina od Sunčevog sistema, važan je korak u pronalasku vanzemaljskog života u bespućima svemirskog prostranstva.

9143449658b6cca112e9d822452738 v4 big

U nastavku prenosimo 10 razloga zbog kojih možemo da se radujemo otkriću TRAPIST-1 sistema:

10. Atmosfere otkrivenih egzoplaneta nemaju debele omotače

Naučnici su već potvrdili da dvije od sedam pronađenih egzoplaneta nisu u potpunosti obuhvaćene debelim slojem vodonika pa stoga vjerovatno imaju čvrstu površinu, slično kao i Zemlja.

To otvara mogućnost da nije riječ samo o gasovitim džinovima, koje se vrte oko zvijezde, što bi značilo da život na njima ne može postojati (barem ne u obliku kakav mi poznajemo ili pretpostavljamo da može postojati).

9. Kombinovana prisutnost ozona i metana u atmosferi

Da bi planeta podržavala život, potrebna je posebna mješavina specifičnih varijabli. Ne smije da bude ni prevruća ni prehladna; ni previše kamenita, ni previše gasovita. Štaviše, mora imati relativno čvrstu površinu, mnogo svjetla, atmosferu dovoljno debelu za očuvanje umjerene klime i vodu koja može da se nakuplja u rijeke, jezera i okeane.

Prisutnost ozona u atmosferi omogućava zaštitni sloj protiv štetnog ultraljubičastog zračenja patuljaste zvijezde oko koje kruže te planete.

Naučnici su uvjereni da će kombinaciju ozona i metana pronaći u najmanje tri od sedam navedenih planeta, a to znači da su isti ozbiljni kandidati za pronalazak vanzemaljskog života.

Pored toga, za naučnike nema sumnje da ako se na planeti pronađu ozon, metan, ugljen-dioksid i voda, da tu mora biti i života.

"Ako imate tu kombinaciju, postoji samo jedno objašnjenje. To je život", kaže astronom Mišel Gijon sa Univerziteta Lijež u Belgiji.

8. Zvijezde klase "M-patuljak" traju duže i ostavljaju više vremena za formiranje života

Kako M-patuljaste zvijezde sagorjevaju svoje nuklearno gorivo izuzetno sporo, one mogu obasjavati svoje planete dugo vremena, čak i milijardama godina.

Poređenja radi, naše Sunce je negdje na pola svog životnog vijeka. S nama je "tek" 4,6 milijardi godina, a izgorjeće za narednih pet milijardi godina.

Duži životni vijek zvezde znači i više vremena za razvoj kompleksnog biološkog života

7. Novi potencijalni uvid u formiranje planeta

Već samo otkriće tih planeta znači velik korak naprijed za nauku, čak i u slučaju da nijedna od njih nije pogodna za razvoj života. Naime, naučnici će svejedno imati idealan scenario za testiranje raznolikih novih hipoteza, najviše istoriju i evoluciju tih planeta, za koje se vjeruje da su svi nastali iz istog protoplanetarnog diska.

6. Jasniji pogled na udaljene svjetove

U najboljem scenariju, naučnici će pronaći dokaz postojanja znakova života, ali ni najgori nije baš crn. Naime, ako naučnici ne budu mogli da utvrde da li je život taj koji konzumira i proizvodi taj kiseonik, imaće uzbudljivu mogućnost da otkriju njegov izvor.

5. Planete Trapist-1 sistema su sličnije Zemlji od svih dosad pronađenih

Posle pronalaska ovog sistema, zakon verovatnoće sugeriše da u svemiru postoji još mnogo takvih planeta. To znači i da rastu šanse da ćemo jednom pronaći vanzemaljski život, ali i da ćemo teleskope upravljati u sasvim drugačijem smeru.

4. Teleskop Spicer je važan

Bez moćnog, svemirskog teleskopa Spicer, NASA ne bi mogla da dođe do otkrića sistema Trapist-1. Spicer pretražuje svemirska prostranstva već 14 godina i nalazi se u orbiti oko Sunca.

Jedan od njegovih najvećih uspjeha dosad bilo je “hvatanje” svjetlosnog zračenja egzoplaneta, odnosno posmatranje planeta izvan Sunčevog sistema.

Spicer je "naoružan" moćnom infracrvenom kamerom, infracrvenim spektrografom i višefrekvencijskim fotometrom.

3. Trapist-1 nam je (relativno) blizu

Četrdeset svjetlosnih godina u ogromnim prostranstvima svemira je mala udaljenost. Međutim, uz pomoć današnje tehnologije, trebalo bi nam 44 miliona godina da stignemo do Trapista. Ipak, nikad se ne zna šta nosi dan, a šta nosi noć.

2. Ovo je dobra platforma za razumjevanje atmosferskog sastava drugih planeta

Pošto je riječ o prvim otkrivenim egzoplanetama veličine Zemlje na pogodnoj udaljenosti od matične zvijezde, sastav njihove atmosfere naučnicima će dati ključne informacije za buduće slične egzoplanete. Ukratko, astronomi će dobiti hemijski otisak za dalja istraživanja.

1. Možda sve imaju vodu

Samo otkriće da na svim novootkrivenim egzoplanetama sistema Trapist-1 ima vode, dalo bi nam razloga za entuzijazam.

(Dnevnik.hr)

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU