fbpx

Eksperimentalna japanska misija čišćenja svemirskog otpada iz Zemljine orbite završena je neuspjehom, saopšteno je iz Tokija.

24106922558984b8640241432763734 v4 big

Više od 100 miliona komada otpada kruži oko naše planete i predstavlja rizik za buduće misije.

Naučnici japanske Agencija za istraživanje svemira (Jaxa) pokušavali su da testiraju elektrodinamičku “hvataljku”, u čijoj izradi je učestvovala kompanija za proizvodnju ribarskih mreža.

Oni su se nadali da će otpad, nakupljen nakon pet decenija duge istorije svemirskih istraživanja, na kraju ući u Zemljinu atmosferu i bezbjedno sagorjeti.

“Hvataljku” dugačku 700 metara u orbitu je odnio teretni svemirski brod koji je prevozio potrepštine za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Međutim, odmah je došlo do problema i tehničari su danima pokušavali da ga riješe, ali nisu imali dovoljno vremena, pošto je predviđeno da se hvataljka u orbiti zadrži samo sedam dana, a onda krene ka Zemlji.

“Mislimo da se mreža nije oslobodila”, kaže vodeći istraživač Koići Inoue. “Veliko je razočaranje što smo okončali misiju, a da nismo ispunili njen glavni cilj”.

Izvor: B92

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU