fbpx

Katkad, ako ne spavate dovoljno, a imate puno posla i primate puno novih informacija možete dobiti osjećaj da vam je mozak „pun“. Na neki način i jest.

3059634 poster p 2 your most productive selfyour brain has a delete button heres how to use it 640x360

Mozak je poput računala i neprestano briše nepotrebne podatke stvarajući tako mjesta za nove. To se odvija tijekom spavanja.

Jako važna aktivnost mozga je sposobnost razgrađivati stare neuronske veze. To bi bilo „sinaptičko obrezivanje“. Sve će biti jasnije ako se poslužimo slikovitim analogijama.

Ako je vaš mozak vrt, u njemu umjesto povrća i cvijeća se uzgajaju među neuronima sinaptičke veze. One veze putem kojih putuju neurotransmiteri poput dopamina ili serotonina.

Glija stanice funkcioniraju poput vrtlara i ubrzavaju signale među određenim neuronima. Postoje i druge glija stanice, mikroglija stanice, koje se koriste kako bi se uklonio korov te ubile štetočine.

One, dakle, vrše to obrezivanje sinaptičkih veza. Postavlja se pitanje: kako znaju što točno podrezati?

Znanstvenici polako razotkrivaju tu tajnu. Ono što se zna je da sinaptičke veze koje se manje koriste u sebi imaju protein C1q.

Kada taj protein mikroglija stanice detektiraju onda se povežu na njega te ga unište ili obrežu sinapsu. Tako je omogućen fizički prostor za izgradnju novih i čvršćih veza, a posredno i više učenja novih stvari.

Katkad, ako ne spavate dovoljno, a imate puno posla i primate puno novih informacija možete dobiti osjećaj da vam je mozak „pun“. Na neki način i jest.
Upijanjem novih informacija mozak stvara veze, ali ne pretjerano učinkovite veze jer su stvorene tog trena. Treba ih stvoriti puno i uravnotežiti ih u one učinkovite veze. To mozak čini upravo kada spavamo.

Mozak se sam čisti tijekom spavanja. Smanjuje aktivnost moždanih stanica čak do 60% da stvori prostor za glija „vrtlare“ koji će ukloniti otpad i odrezati sinapse.

Ako vam se ikad učinilo da nakon dobrog sna ujutro odmah jasnije i brže mislite – to je rezultat „obrezivanja“ tijekom noći.
Iz istih razloga je i kratko spavanje od 10 i 20 minuta dosta korisno za kognitivne sposobnosti. Ustvari, ako na problematiku pogledate iz tog kuta vi onda sami, na neki način, imate kontrolu nad time što mozak briše dok spavate.

To će biti sinaptičke veze koje se ne koriste i one tako budu obilježene proteinom zahvaljujući kojem idu na reciklažu. Ono što se koristi se zalijeva i njeguje.
Dakle, ako trošite puno vremena na, primjerice, čitanje internetskih teorija o omiljenoj tv seriji, a puno manje na vaš posao ili učenje, možete pogađati koje će sinaptičke veze biti spremne za reciklažu.

https://www.youtube.com/watch?v=8yQ2AgTR5qw

znanost.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU