fbpx

Još je 2013. otkriveno ono za što se mislilo da je najstarija voda na svijetu ili „praiskonska voda“, no nedavno otkriće je pokazalo da postoji još jedno dublje i starije nalazište.

23847 dohjtfxjzfw levi xu 1024

Voda iz jednog od rudnika u kanadskom Ontariju je zapanjila svijet svojom starošću od 1,5 milijardi godina, a pronađena je u dubini od 2,4 km ispod zemlje. Puno je slanija nego što se očekivalo, zbog reakcije plemenitih metala u njoj s kisikom.

Sada je to rekordersko vodno otkriće zasjenjeno recentnim otkrićem koje nalazi vodu staru najmanje 2 milijarde godina. Riječ je o istom mjestu, samo na nešto većoj dubini. Ovaj put su geolozi pronašli ono što su tražili na dubini od 3 km pod zemljom. Očekuju da je to samo početak nevjerojatnih pronalazaka.

Jedna od znanstvenica sa sveučilišta u Torontu, Barbara Sherwood Lollar, koja je i sudjelovala u istraživanju tvrdi da ljudi kad čuju za takve vijesti obično pomisle na manju količinu vode zarobljenu u stijenama, ali to nije tako.
Riječ je o neočekivanoj količini vode čije se protjecanje mjeri u litrama po minuti. Obično podzemne vode teku strahovito sporo, ali kod ovakvih situacija s bušenjem stijena i istraživanjem rudnika to više ne bude slučaj.
Analizom sulfata u ranije pronađenoj vodi se došlo do zaključka da u njoj ima potencijala za dugoročno preživljavanje mikroba u jednom takvom izoliranom i samoodrživom ekosustavu.

Ta otkrića ne znače samo da naš planet skriva zasad neotkrivene predjele života, nego i da postoje takve mogućnosti također na drugim planetima. Mars je prekriven prastarim stijenama koje pokazuju sastav sličan onima u Ontariju.

Sve to govori u prilog tome da treba istraživati njihov sastav kilometrima ispod površine. Do tada, geologe oduševljavaju već ovi rezultati i nadaju se još drvenijim i značajnijim pronalascima.

Znanost.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU