fbpx

Nejtan Emeri, autor nove knjige "Ptičji mozak: Istraga njihove inteligencije" i profesor na Univerzitetu “Kraljice Meri” u Londonu tvrdi da su ptice znatno inteligentnije nego što je čovečanstvo do sada mislilo.

15906529575820eae652e37540985957 v4 big

“Studije ptičje inteligencije bile su osakaćene staromodnim idejama da su ptice glupe”, rekao je autor čija knjiga pruža detaljni uvid u nedavna istraživanja i eksperimente koji testiraju ptičju inteligenciju.

Na osnovu velikog istraživanja Emeri čak smatra da bismo neke ptičje vrste mogle da nazovemo "pernatim majmunima” s obzirom na njihovu inteligenciju.

Za ptice se smatralo da su glupe jer im nedostaje cerebralni korteks, zbog čega su naučnici decenijama mislili da nisu sposobne za "više razmišljanje".

Ali, sada je otkriveno da je drugi deo ptičjeg mozga, palijum, evoluirao do te mere da pticama omogućava da izvršavaju zadatke za koje se pre smatralo da nisu mogući bez cerebralnog korteksa.

Tako se u knjizi navode primeri vrana s Nove Kaledonije ili vrana s Havaja koje su u laboratorijima pokazale da imaju sposobnost pravljenja raznih oruđa koja funkcionišu po principu kuke pomoću grančica ili sličnog materijala.

Ipak, najveći problem u utvrđivanju ptičje inteligencije predstavlja činjenica da je tek mali broj od 10 000 vrsta uopšte testiran u eksperimentima kojima se utvrđuje inteligencija.

“Moja prognoza je da ćemo pernate genijalce naći i među rodovima detlića i sokola, zasnovano na relativnoj veličini njihovog mozga i prema onome što znamo o njihovom ponašanju”, rekao je Emeri.

(jutarnji.hr/b92)

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU