fbpx

Znanstvenici su razvili magnetski sustav koji imitira ponašanje crvotočine, teoretske konstrukcije koja savija prostor-vrijeme te omogućava svladavanje ogromnih udaljenosti u sekundi, no ne radi se o pravoj crvotočini, da ne bude zabune. Međutim, to što su napravili, reprodukcijsko nevidljivo magnetsko polje, vrlo je zanimljivo.

shutterstock 25016035

 Replika crvotočine (Image credits: edobric/Shutterstock)

 

Istraživanje koje je proveo tim Autonomnog Sveučilišta u Barceloni objavljeno je u časopisu Scientific Reports. Opisuju način na koji su kreirali malu sferu široku 45 milimetara, načinjenu od sferične feromagnetske površine (površina koja se može namagnetizirati), sferičnog superprovodljivog sloja i unutarnje feromagnetske spirale. Superprovodljivi sloj sastoji se od superprovodljivih traka zalijepljenih za sferu, pa bi cijeli uređaj trebao biti potopljen u tekući dušik kako bi supervodič funkcionirao. Magnetsko polje stvara se na jednom kraju uz pomoć struje koja prolazi kroz zavojnicu.

Kad magnetsko polje uđe u sferu na jednom kraju, znanstvenici su pokazali kako će se pojaviti na drugom kraju poput izoliranog monopolarnog polja – no, unutar sfere nema traga magnetskom polju. Dvoslojni dizajn odgovoran je za to što je magnetsko polje nevidljivo; privlačnost i odbojnost magnetskog polja su isključene, zbog čega se ne može primijetiti. „Naša crvotočina prenosi magnetsko polje s jednog mjesta u svemiru do drugog, kroz put koji je magnetski neprimjetan”, kažu znanstvenici.

„Nestaje na jednom mjestu i ponovno se javlja na drugom, kao da putuje kroz neku drugu dimenziju”, kaže voditelj istraživanja Alvaro Sanchez.

Zašto je to važno? Istraživanje pokazuje da magnetsko polje može putovati s jedne strane sfere na drugu, bez nekakvih uočljivih posljedica. Ako stavite magnet unutar sfere, na njega uopće neće utjecati ovo reprodukcijsko polje. Naravno, magnetsko polje nalazi se unutar sfere, samo ga ne možemo vidjeti. Kod prave crvotočine objekt bi nestao u jednoj točki svemira i pojavio se u drugoj. Prema tome, ovo nije stvarna crvotočina.

„Može se reći da je to oblik iluzije, nije prava crvotočina uz pomoć koje se putuje kroz druge dimenzije”, kaže Sanchez.

Posebna primjena ovog istraživanja moguća je pri korištenju skenera magnetske rezonance u medicini. Sanchez nastavlja: „Netko bi mogao koristiti takvu crvotočinu zbog simultanog snimanja. Potrebna su vam tri detektora za jedno skeniranje koljena, jetre i glave. Ovo magnetsko polje ne bi ometalo magnetsku rezonancu jer je nevidljivo.”

Tim želi proučiti isti efekt koristeći razna geometrijska tijela. Na primjer, mogli bi pokušati koristiti cilindar umjesto sfere kako bi se došlo do još praktičnijih primjena ove tehnike.

Izvor: znanost.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU