fbpx

Na Jupiterovom mjesecu Evropi, ispod kilometrima debele ledene površine, mogao bi postojati okean sa uvjetima povoljnim za život, potvrđuju snimci svemirskog teleskopa Hubble, objavila je američka svemirska agencija NASA.

europa lakes 02

Istraživanja su pokazala da na Evropi vrlo vjerovatno u atmosferu izbijaju vodoskoci koji mogu biti dokaz postojanja okeana ispod ledene površine, rekao je na konferenciji NASA-e William Sparks, astronom na Space Telescope Science Institutu u Baltimoreu.

Dodao je da su snimci napravljeni u ultraljubičastom dijelu spektra te da su na granici mogućnosti Hubblea, što znači da će ih još trebati potvrditi drugim uređajima i teleskopima.

Ovo otkriće je značajno jer NASA planira da pokrene dvije misije na Evropu u sljedećoj deceniji - letjelicu koja će kružiti oko Jupiterovog mjeseca i jednu koja će sletjeti na njegovu površinu nekoliko godina kasnije.

NASA je već ranije objavila kako ima dokaze za postojanje okeana na Evropi.

Američko-evropski svemirski teleskop Hubble još je 2012. godine snimio fotografije na kojima je zabilježio velike vodoskoke vodene pare koji su izbijali iz pukotina na ledu i dizali se do visina od oko 1.200 kilometara uvis.

(Agencije)

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU