fbpx

Zemljotresi se češće dešavaju kad je pun ili mlad Mjesec, ocijenili su naučnici u studiji objavljenoj u novom broju stručnog časopisa Nature Geoscience.

mjeseca d7412a9d05626705ae653cf3c7c3caa9 view article new

Japanski naučnici su istraživali utjecaj plime na seizmičke aktivnosti, ocijenivši da bi to moglo pomoći u procjeni rizika od zemljotresa, prenose agencije.

U studiji se navodi da ne treba zanemarivati utjecaj Mjeseca i Sunca, kao ni Zemljinu gravitaciju, u slučaju potencijalnih potresa.

"Utvrdili smo da postoji veza između plime i oseke i učestalosti i jačine zemljotresa", izjavio je France Presseu naučnik Satoshi Ide sa Univerziteta u Tokiju.

Ide je rekao da su se neki najveći zemljotresi u posljednjih 20 godina dogodili za vreme plime.

Naučnici su napravili spisak najjačih zemljotresa koji su se dogodili za vreme plime ili oseke, među kojima je potres na indonežanskom otoku Sumatri 26. decembra 2004. godije, u kojem je stradalo oko 220.000 ljudi, kao i onaj u Čileu 2010. godine, u kojem je poginulo više od 520 osoba.

(Agencije)

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU