fbpx

Satelit za kvantne eksperimente otporan na sve poznate vrste kibernetičkog napada, poruke je nemoguće prisluškivati.

kina satelit micius main reuters

 Budući da se kvantni foton ne može dijeliti ili umnožavati, nemoguće je prisluškivati, presretati ili razbijati informacije koje se satelitom prenose [Reuters]


Kina je lansirala prvi eksperimentalni kvantni satelit na svijetu, objavili su u utorak državni mediji.

Satelit nazvan "Micius", prema drevnom kineskom filozofu i izumitelju, lansiran je iz svemirskog centra Jiuquan.

Komunikacijski satelit nove generacije otporan je na sve poznate vrste kibernetičkog napada i može se upotrijebiti u različite vojne i tehnološke svrhe, prenosi Hina agenciju Xinhua.

Satelit za kvantne eksperimente u svemirskim uvjetima (QUESS) emitirat će kodirane poruke iz svemira na Zemlju i davati znanstvene informacije o kvantnom sprezanju.

Kvantni foton onemogućuje prisluškivanje

"Novi satelit predstavlja tranziciju uloge Kine iz nekoga tko samo prati razvoj informacijske tehnologije u predvodnika budućih IT postignuća", rekao je Pan Jianwei, šef misije.

Satelit je dizajniran tako da prenosi poruke između relejnih postaja na dva kontinenta pomoću ultrabrzih koherentnih lasera.

Budući da se kvantni foton ne može dijeliti ili umnožavati, nemoguće je prisluškivati, presretati ili razbijati informacije koje se njime prenose, ističe Xinhua.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU