fbpx

Pojavom kompjutera i brzog interneta popularnost videorekordera u znatnoj mjeri je opala i prestaju ih proizvoditi.

video kaseta reuters main

Japanska kompanija Funai Electric, posljednji proizvođač video rekordera, objavila je da će ovog mjeseca proizvesti posljednji komad ovog uređaja, nakon čega on "odlazi u historiju".

U posljednjih 50 godina video rekorderi su postali obavezni članovi mnogih domaćinstava, ali je s pojavom kompjutera i brzog interneta njihova popularnost u znatnoj mjeri opala.

Funai je počeo proizvoditi video rekordere 1983. godine i u jednom trenutku je prodavao čak 15 miliona uređaja godišnje.

Pojavom novih tehnologija, kasete su zamijenjene DVD-om, BlueRay-om, a sada i web streamingom.

Tehnologija stara pola vijeka

Prošle godine ova kompanija je prodala 750.000 uređaja, nakon čega je utvrdila da postaje sve teže naći dijelove za proizvodnju video rekordera.

Video rekorderi, ili VCR, nastali su tokom šezdesetih godina prošlog vijeka.

Postaju sve popularniji kada Sony uspijeva napraviti model koji je bio relativno jeftin, odnosno pristupačan običnim građanima.

Vrhovni sud SAD-a je 1984. godine utvrdio da nije kršenje autorskih prava ukoliko se snima program ili film koji se emitira na televiziji.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU