fbpx

Globalno zatopljenje fenomen je zagrijavanja površine našeg planeta i nižih slojeva atmosfere, što za rezultat ima promjenu klimatskih uvjeta. Ono je do sada bilo prirodni događaj – jer postoje dokazi kako se klima mijenjala u prošlosti – no aktualno zatopljenje rezultat je ljudskih aktivnosti, konkretno povećanih emisija stakleničkih plinova.

indija poplave

 

Na sljedećih nekoliko fotografija – odreda nagrađenih za povećanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša – pokazat ćemo kakav je i koliki razoran učinak ljudske vrste na prirodne uvjete koji vladaju na Zemlji.

pozar alberta Sara Lindstrom1

Početkom svibnja ove godine kanadsku pokrajinu Albertu pogodio je golemi požar, koji je progutao 590.000 hektara šume. Stavljen je pod kontrolu tek mjesec dana kasnije. Najveća je i najskuplja katastrofa u povijesti Kanade. (Credit: Sara Lindstrom)

otpaci lesbos sandra hoyn2

Ova je fotografija – otpaci naplavljeni na plažu grčkog otoka Lezbosa – dobila nagradu Changing Climate Award. Njome se želi povećati svijest o golemom negativnom učinku koje smeće ima po svjetska mora i život u njima. (Credit: Sandra Hoyn)

indija poplave

2004. godine Indoneziju, Šri Lanku, Indiju i Tajland pogodio je razoran cunami. Valovi, koji su dosezali visinu od čak 30 metara, odnijeli su gotovo 300.000 života. Uslijedila je međunarodna akcija pomoći žrtvama, gdje su se, osim hrane i lijekova, donirala sredstva za izgradnju novih kuća. Danas, zbog povećanja razine mora, kuće preživjelih ponovno nestaju u valovima. (Credit: S. L. Shanth Kumar)

sokol3

Sivi sokol najbrža je životinja na svijetu: u obrušavanju dostiže brzinu do 250 km/h. U američkoj saveznoj državi Illinois istrijebljen je u drugoj polovici prošlog stoljeća, no nekoliko desetljeća kasnije, pokušana je repopulacija tog područja. Ona je, čini se, uspjela, no sivi sokol više nema isključivo svoje prirodno stanište, nego se mora prilagođavati ljudima. Na ovoj fotografiji prikazana je jedna takva ptica u blizini svog gnijezda u središtu Chichaga. (Credit: Luke Massey)

urmia4

Jezero Urmia simbol je bliske budućnosti Irana; najveće slano jezero Bliskog istoka danas sadrži tek 10% svoje nekadašnjeg obujma, što zbog isušivanja izazvanog globalnim zatopljenjem, što zbog gradnje brana i mostova. (Credit: Pedram Yazdani)

Izvor: seeker.com

Znanost

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU