fbpx

Britanski naučnici su otkrili da mutacija gena omogućava leptirima da izmene boju, a čak i izgled krila da bi izbegli grabljivicama, te neki menjaju boju da bi ličili na stablo nekog drveta.

1754089071574fd10b04c92184435971 v4 big

Jedan noćni leptir, "biberasti moljac" (Biston betularia) najpoznatiji je po tome. Ima ga u engleskim gradovima i obično je svetle boje, neprimetan na stablu breze.Tokom industrijske revolucije u Engleskoj u 19. veku, drveće je počela da prekriva ugljena prašina, te su i stabla breza postala tamnija. "Biberasti moljac" se tada prilagodio da bi ostao nezapažen na potamnelom drveću.

Entomolozi sa Univerziteta u Liverpulu otkrili su sada da tu mutaciju prouzrokuje gen nazvan "korteks" koji omogućava savršenu kamuflažu.

Taj gen tog moljca je, po studiji objavljenoj u naučnom časopisu Nejčer, počeo da mutira 1819. godine kada se zahuktala industrijska revolucija.

Naučnici su u drugom istraživanju ocenili da isti taj gen menja i šaru na krilima leptira, takođe radi kamuflaže, da bi opstali.

(BETA)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU