fbpx

Čovečanstvo konstantno pomera granice svoga znanja i granice do kojih doseže ljudska ruka i ruka naše tehnologije. Ali, da li ćemo jednog dana naići na barijeru koju nikada nećemo moći da savladamo i iza koje će zauvek ostati sakriven jedan ceo svet?

1329442709573c17a385895760073916 v4 big

Naučni kanal Kurzgesagt na Jutjubu ove nedelje je objavio sedmominutni video u kojem je rezimirana možda i najtužnija priča o našem svemiru.

Naša civilizacija obitava u Mlečnom putu koji je deo Lokalne grupe galaksija. Lokalna grupa je deo superjata Laniakee koje je, opet, tek jedno od više miliona superjata koja čine region svemira koji čovečanstvo ima priliku da posmatra.

Čak i ako preživimo sve katastrofe i jednog dana naša civilizacija bude dominirala galaksijom, nikada, nažalost, nećemo biti u stanju da napustimo Lokalnu grupu ako imamo u vidu fizičke zakone koje razumemo danas.

Iako je velika, naša Lokalna grupa galaksija čini svega 0,00000000001 odsto vidljivog svemira, čiji je prečnik 93 milijarde svetlosnih godina.

Za to je “kriv” prazan prostor koji je zapravo sve osim "prazan". U njemu se događaju kvantne fluktuacije koje se karakteriše kontinuirano stvaranje i uništavanje čestica čiji je životni vek zanemarljiv.

Ipak, kvantne fluktuacije su odigrale izuzetno važnu ulogu prilikom stvaranja svemira. Veliki prasak i kosmička inflacija učinili su da se određene fluktuacije rastegnu, stvarajući osnovu budućih grupa galaksija kao što je naša.

Uticaj gravitacije lokalizovan je upravo u grupama, a nikako između njih, gde nažalost dominira tamna energija, misteriozna sila koja širi vidljivi svemir. Dakle, kakvu god tehnologiju posedovali, naša najbliža grupa galaksija biće zauvek nedostupna jer se od nas udaljava pri nedostižnim brzinama.

Budućnost će doneti promene u Lokalnoj grupi, gde će pod dejstvom gravitacije nastati samo jedna velika galaksija, dok će ostale grupe zauvek nestati iz našeg vidokruga, tako da će buduće generacije biti zauvek uskraćene za posmatranje bilo čega drugog osim sopstvene megagalaksije.

https://www.youtube.com/watch?v=ZL4yYHdDSWs

(klix.ba/b92)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU