fbpx

U Velikoj Britaniji nedavno su transplantirana dva bubrega i dvije jetre, a specifičnost ovih operacija je što su i donatori i pacijenti zaraženi virusom HIV-a.

transplantation

Ovi su zahvati poduzeti nakon dugogodišnjih medicinskih ispitivanja te promjena zakona, koji su do nedavno branili HIV-pozitivnim osobama da budu donatori organa.

Dosadašnja praksa podrazumijevala je korištenje organa isključivo od pacijenata koji nisu bili zaraženi bolestima kao što je HIV, hepatitis B ili hepatitis C. Nova politika u britanskom zdravstvu dopušta korištenje organa preminulih zaraženih osoba, ali samo u slučaju ukoliko se radilo o dobro kontroliranoj bolesti.

bubrezi

Najčešće transplantirani organi su bubrezi (Credit: BBC)

Do sada se, naime, strahovalo kako će doniranje organa osobe koja je imala uznapredovalu bolest izazvati značajno pogoršanje zdravlja u osobe kojoj je organ presađen.

Britanski liječnik John Forsythe, jedan od kirurga koji su izveli spomenute operacije, kaže kako je takav rizik sada gotovo nepostojeći. Pažljivo se pregledava povijest bolesti svakog donora, tako da se u slučaju njegove smrti, organi mogu sigurno i bez straha presaditi drugoj osobi.

Oboljeli od HIV-a do sada su mogli primiti organe isključivo od zdravih osoba; promjena prakse za njih znači značajno skraćivanje liste čekanja. Oni su, naime, obično bili na začelju liste, budući da je njihov očekivani životni vijek bio znatno kraći no u osobe koja je u potpunosti zdrava.

transplantacija novilist

U Europskoj Uniji najkraće se za transplantaciju čeka u Hrvatskoj (Credit: Novi list)

Ovakvi su zahvati već rutina u nekim dijelovima svijeta: Južnoafrička Republika prvu je takvu transplantaciju imala još 2008., dok su u Sjedinjenim Američkim Državama isto izveli u ožujku ove godine.

Liječnici koji su izveli spomenute operacije uputili su apel svim ljudima, bez obzira gdje žive, da se registriraju kao donatori organa te na taj način nekome potencijalno spase život.

Izvor: BBC/IFL Science/Znanost

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU