fbpx

TEL AVIV - Naučnici u Izraelu stvorili su spasonosni flaster koji može da prati i tretira srčane probleme.

20160428082908 367223

 Istraživači su razvili flaster odštampan pomoću 3D tehnologije koji sadrži živo srčano tkivo stvoreno u laboratoriji i nano elektroniku.

"Uloga elektronike je da prati funkciju tkiva i da ga aktivira kada je potrebno", kaže Tal Dvir sa Univerziteta u Tel Avivu.

Osim smanjenja potrebe za lijekovima, taj aparat mogao bi da učini mogućim da se srčano tkivo regeneriše taloženjem ćelija u oštećenom dijelu srca.

Aparat bi mogao da obavjesti ljekara na daljinu o pacijentovom stanju, prenosi Glas Amerike.

"Pacijent se nalazi u svojoj kući i ne osjeća se dobro, a ljekar odmah može da vidi stanje srca na svom kompjuteru i može daljinski da aktivira srce, može da pruži elektrostimulaciju, može da ubrizga lijekove", objašnjava Dvir.

Za srce koje je trajno oštećeno zbog bolesti ili srčanog napada, flaster može da postane alternativa transplantaciji srca, a može da vodi i do novih, većih otkrića.

"Trudimo se da odštampamo u 3D tehnologiji čitav organ, cijelo srce sa ugrađenom elektronikom. I vjerujem da će u budućnosti, za 10 do 20 godina, biti takvih bioničkih organa na tržištu ili u bolnicama za transplantaciju", dodaje Dvir.
Srčani flaster tek treba da bude testiran, a moglo bi proći mnogo godina prije nego što bude dostupan.

(Agencije)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU