fbpx

aJzFHK3s2PEVBWoawDLbMW 970 80

Arheolozi su ispod hrama u drevnim ruševinama grada Taposiris Magna na egipatskoj obali otkrili veliki, spektakularan tunel koji su stručnjaci nazvali "geometrijskim čudom".

Arheološkinja Kathleen Martinez sa Sveučilišta Santo Domingo u Dominikanskoj Republici i njene kolege pronašli su 13 metara ispod zemlje tunel visok 2 metra. Njegov dizajn, prema egipatskom ministarstvu turizma i starina, nevjerojatno nalikuje 1036 metara dugom Eupalinosovom tunelu – akvaduktu iz 6. vijeka prije Krista koji se nalazi na grčkom otoku Samosu.

8831415f 35ea 4d04 abe5 028b48e2be07

Eupalinosov tunel se često naziva čudom inženjerstva jer se u vrijeme gradnje radilo o konstrukciji bez presedana. Iako tunel Taposiris Magna nije prvi takve vrste, njegova konstrukcija je jednako impresivna. Iako strukturom nalikuje onom na Samosu, za sada nije poznato koja je tačno njegova funkcija, piše Science Alert.

Potraga za grobnicom Kleopatre

Martinez, koja od 2004. radi na nalazištu Taposiris Magna i traga za izgubljenom grobnicom Kleopatre, smatra da se nalazi na dobrom putu. Naime, prethodna su iskopavanja otkrila tragove koji, čini se, upućuju na slavnu egipatsku kraljicu.

Taposiris Magnu osnovao je oko 280. godine prije Krista Ptolemej II., sin Aleksandra Velikog i jedan od Kleopatrinih predaka. Arheolozi smatraju da je hram u gradu bio posvećen bogu Ozirisu i božici Izidi – koju je poštovala Kleopatra. Na tom su nalazištu pronađeni i novčići s imenima i likovima Kleopatre i Aleksandra Velikog, kao i figurice Izide.

U hramu su također pronađeni grčko-rimski grobovi. Moguće je da su Kleopatra i njen suprug Marko Antonije pokopani u sličnim grobnicama. No za sada je prerano reći hoće li ovaj tunel pružiti neke informacije o tome gdje je pokopana slavna kraljica. 

9dbe6a1d 28de 42de 869b a3da11a5304b

Niz potresa

Sada slijedi faza istraživanja obližnjeg Sredozemnog mora. Naime, između 320. i 1303. godine obalu je pogodio niz potresa, zbog čega se urušio i potopio dio hrama. Osim toga, dosadašnja iskopavanja su otkrila mrežu tunela koji se protežu od jezera Mariout do Mediterana.

Bez obzira na to hoće li arheolozi pronaći posljednje počivalište Kleopatre, temeljita pretraga ovih ruševina mogla bi nam reći više o tajanstvenom drevnom gradu. U tunelu su već pronađena neka "blaga": komadi keramike i pravokutni blok vapnenca.

"Ako otkrijemo grobnicu Kleopatre i Marka Antonija, radit će se o najvažnijem otkriću 21. vijeka. Ako je ne nađemo, ipak smo na ovome mjestu pronašli velika otkrića", rekao je prije 13 godina tadašnji ministar turizma i starina Zahi Hawass.

index.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU